Проглашена ванредна ситуација у Хондурасу због денга грознице

Хондурас је прогласио ванредну здравствену ситуацију након што је забележен пораст хоспитализација и смртних случајева од денга грознице. Од почетка године је у Северној и Јужној Америци забележено више од 8,6 милиона случајева денга грознице, што је двоструко више од броја случајева целе прошле године.

Хондурас је прогласио ванредну здравствену ситуацију након што је забележен пораст хоспитализација и смртних случајева од денга грознице, објавило је Министарство здравља те земље.

Влада је наложила здравственим званичницима да предузму све неопходне радње, укључујући примену мера превенције и контроле и идентификацију средстава за управљање епидемијом, преноси Си-Ен-Ен.

Министарство здравља Хондураса пријавило је 23.037 сумњивих случајева денга у првих 20 недеља ове године, што је међу највећим бројевима у Северној и Јужној Америци, према подацима које је прикупила Панамеричка здравствена организација.

У Бразилу 7,2 милиона заражених

Читав регион је већ пријавио више од 8,65 милиона случајева у првих пет месеци 2024. године, скоро дупло више од више од 4,5 милиона случајева пријављених у целој 2023. години, што је био рекорд у то време.

Само у Бразилу регистровано је 7,2 милиона случаја, док Централна Америка и Кариби почињу да улазе у врхунац сезоне денга грознице, према подацима ПАХО.

"Хондурас је ушао у зону епидемије због пораста случајева у свим деловима земље, као и због броја примљених пацијената у све болнице у земљи због ове болести", саопштило је у петак министарство здравља Хондураса.

ПАХО и Светска здравствена организација препоручују да земље у тим областима "усвоје неопходне мере за припрему одговора на пораст денга грознице, укључујући организацију здравствених услуга како би се обезбедило адекватно клиничко управљање, превенција компликација и избегло засићење специјализованих услуга неге".

Вирус преносе комарци, симптоми слични грипу

Денга је вирус који преносе комарци и који се шири углавном преко комарца Aedes aegipti, који је такође преносилац и неколико других вируса, као што су жута грозница, чикунгуња и зика, према Aмеричким центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). 

Изазива симптоме сличне грипу и може довести до смрти у екстремним случајевима.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије