Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нетанјаху, Хамас и две верзије примирја; више од 100.000 људи на улицама Тел Авива

Сукоб Израела и Хамаса – 239. дан. Израелски план о прекиду ватре који је свету представио амерички председник Џозеф Бајден поздравили су Гутерес, Фон дер Лајен, Макрон, Бербок, Камерон, Тајани и други. Хамас подржава предлог, док је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху против, инсистирајући на елиминисању Хамаса. Хезболах је покренио серију напада на положаје ИДФ-а у знак омдазде због претходних акција ИДФ-а. У Тел Авиву и Јерусалиму протести више од 120.000 грађана – траже се ванредни избори и ослобађање талаца.

Нетанјаху, Хамас и две верзије примирја; више од 100.000 људи на улицама Тел Авива Нетанјаху, Хамас и две верзије примирја; више од 100.000 људи на улицама Тел Авива

Најмање 36.284 Палестинца је убијено, а њих 82.057 је повређено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса.

Државни секретар Ентони Блинкен, такође, нагласио је да је хуманитарна ситуација у палестинској енклави и даље тешка, посебно у погледу испоруке помоћи цивилима.

Са друге стране, израелска војска је по први пут потврдила да делује у центру Рафе, граду на југу Газе док је, истовремено, навела да је завршила тронедељне операције на северу у Џабалији.

Амерички председник Џозеф Бајден, у међувремено, детаљно је изнео израелски план о прекид ватре, који укључује ослобађање израелских талаца и пуштање палестинских затвореника, истакавши да је време да се рат заврши.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, огласио се одмах после Бајдена, навевши да се рат неће окончати док сви таоци не буду ослобођени, али и док Хамас у потпуности не буде елиминисан, што су и приоритетни циљеви плана Израела.

Нетанјаху, међутим, није појаснио да ли је његов предлог исти онај који је изнео Бајден током свог говора из Беле куће.

За то време, Европска унија је саопштила да је дубоко забринута јер Израел покушава Агенцију Уједињених нација за палестинске избеглице прогласи терористичком организацијом, позвавши израелске власти да дозволе УНРВА да обавља свој посао.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије