Читај ми!

Порука на бомби "Докрајчите их" - како је Ники Хејли купила карту за пакао

Док Међународни суд правде тражи повлачење израелских трупа из Рафе и издавање налога за хапшење израелског премијера, а поједине европске државе сe одлучују да признају државу Палестину, високорангирана републиканка и доскорашња ривалка Доналда Трампа у председничкој трци Ники Хејли на бомбама исписује поруку Израелу: “Докрајчите их“. Друштвене мреже горе, а амерички политичари се лансирају у пакао.

Поред нацртаног срца које заувек везује Америку и Израел, на једној од десетину бомби спремних да полети ка Гази нашла се нимало романтична порука: “Докрајчите их“, исписана руком некадашње амбасадорке САД у Уједињеним нацијама. Подршком се на друштвеним мрежама похвалио израелски политичар Дени Данон, баш у данима када Израел неубедљиво саопштава свету да му је жао због масовних жртава у избегличким шаторима у Рафи, за које тврди да су страдале услед пожара који је изазвао ваздушни напад на припаднике Хамаса.

За људе широм света, узнемирене ониме што се десило у Рафи, рукопис Ники Хејли на бомбама била је кап која је прелила чашу. “Убице деце“, “геноцидна Ники“, “горећете у паклу“, неки су од коментара пропалестинских присталица.

Но, у ситуацији када готово осам месеци из Газе стижу слике деце раскомадане бомбама, није потребно да будете пропалестински настројени да би оваква "мотивациона" порука Ники Хејли код вас изазвала неку од емоција са негативног спектра - од запрепашћења и неверице, до узнемирености, беса, гађења.

Довољно је да сте на јединој исправној - страни људскости. А њу је Ники Хејли је, према реакцијама хуманитараца, омашила.

“Ники Хејли показује ко је. Пошто је израелско бомбардовање убило много више палестинских цивила него бораца, она на бомби исписује: 'Докрајчите их“. Зашто једноставно не напише: 'Ја фаворизујем израелске ратне злочине'“, навео је на Иксу некадашњи извршни директор Хјуман рајтс воча Кенет Рот.

Реаговала је и међународна организација Амнести интернешенел, која је само неколико дана раније од Међународног суда правде затражила да истражи потенцијалне ратне злочине израелске војске у априлу, у којима је у три дана убијено више од 30 деце.

"Конфликт није место за вратоломије. У конфиликту постоје правила. Цивили морају бити заштићени", упозорава Амнести интернешенел донедавну претенденткињу на председничку фотељу.

На критике Ники Хејли није директно одговорила, али је, огласивши се на Иксу, потврдила да њен потез није био несмотрен.

“Израел мора да учини све што је потребно да заштити свој народ од зла. Израел се бори бори против непријатеља Сједињених Држава“, поручила је Хејли.

Потез који је уздрмао јавност бивша дипломаткиња повукла је у, за израелске власти, осетљивом тренутку.

Наиме, услед тужбе за геноцид, коју је поднела Јужна Африка, Међународни суда правде захтева да се офанзива у Рафи обустави - на шта Израел не пристаје.

Уз то, тужилац тог суда затражио је налог за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта – под оптужбом за ратне злочине и злочине против човечности.

Ипак, то није уздрмало подршку коју Америка пружа Израелу, упркос снажном отпору у америчкој јавности, где се, на протестима у кампусима широм земље, хапсе студенти и професори који траже прекид рата у Гази и обуставу слања оружја Израелу.

Након што је најмање 45 особа, укључујући и децу, погинуло у избегличком кампу, у такозваној “безбедној зони“ у Рафи, али и нападима који су уследили у данима после тога, из администрације Џоа Бајдена поручују да Израел није прешао црвену линију. Рекло би се да, из угла америчке политике, то није учинила ни Ники Хејли.

“Бајден обезбеђује гранате. Републиканци остављају аутограме. Америчка политичка класа је уједињена у свом саучесништву у овом геноциду“, истиче политички коментатор и бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис.

Оштре оптужбе стижу и од турског председника - Америка је, тврди, "окрвавила руке у Рафи".

“Америчка државо, ова крв је и на вашим рукама. Ви сте одговорни за овај геноцид барем колико и Израел. Шефови држава и влада Европе, ви сте такође учесник израелског геноцида, овог варварства, овог вампирског чина Израела, јер сте ћутали", изјавио је Реџеп Тајип Ердоган.

Његове тврдње поткрепљује Њујорк тајмс. Позивајући се на анализу стручњака за оружје, лист пише да су бомбе које су коришћене у кобном нападу на Рафу америчке производње.

Напад је кренуо по злу, тако Нетанјаху свету објашњава сцене из Рафе, за које генерални секретар УН Антонио Гутерес има сликовиту реч: "хорор".

Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама упозорава свет да је ситуација у Рафи, јужном граду који је Палестинцима представљен као безбедна зона у коју треба да се евакуишу, попут пакла на земљи. Да тамо нема сигурног места потврђује и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Офанзиве "прецизне", ал'  крену по злу

Израелске трупе потврђују да су и даље у Рафи. Делују како у центру, тако и у другим деловима. Међутим, тврде да није реч о потпуној инвазији, већ да спроводе ограничене акције.

Тренутно је, тврди ИДФ, у току “прецизна офанзива на Хамас“, заснована на обавештајним подацима.

Све до неког новог бомбардовања које ће “кренути по злу“ и докрајчити палестинске цивиле. Бомбама које је печатирала Ники Хејли.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару