Читај ми!

Расту тензије око Тајвана – од чега страхује Јапан и зашто је посебно важна Јокосука

У региону Источне Азије расте политичка и војна затегнутост око Тајвана, где је већ девету годину на власти Демократска прогресивна партија, која релативно отворено заговара независност тог острва од матице Kине и у томе ужива снажну политичку и војну подршку пре свега САД, а онда и суседног Јапана. Зашто Токију одговара да Тајван не дође под контролу владе у Пекингу? Због чега се и сам Јапан наоружава?

Тензије око пацифичког острва Тајван велика су брига за оближњи Јапан. Евентуална кинеска блокада или удар на Тајван сигурно би прекинули линије снабдевања Јапана и озбиљно отежали његов извоз и увоз.

Још важније, вероватно би га и на неки начин увукли у конфликт. Најпре због тога што је могуће да би крупни амерички војни ефективи стационирани у Јапану били ангажовани бар на извиђању и електронском ометању, ако не и у самој борби за Тајван. Тиме би Јапан, практично, постао учесник у непријатељствима.

У Токију страхују да би, због географске близине најјужнијих јапанских острва Тајвану, кинеске снаге током оружаних дејстава могле да наруше територијалне воде Јапана и искористе сукоб око Тајвана за заузимање спорних острва Сенкаку. Њих Јапан држи под својом контролом, али их и Kина сматра својом територијом.

Због свега тога, одвраћање Kине од интервенције на Тајвану и остваривање паритета с кинеским снагама на мору и у ваздуху је приоритет за јапанску владу. Она, рецимо, планира да утроши око 1,5 милијарду долара на куповину америчких крстарећих ракета за потребе морнарице.

Јапанске снаге последње четири године уводе у наоружање по једну модерну подморницу годишње, опремају се новим разарачима и стелт фрегатама, а већ дуже раде и на претварању својих великих носача хеликоптера у носаче авиона са чијих палуба ће полетати апарати пете генерације.

Каква је судбина Јокосуке

У евентуалном окршају за Тајван, Јапан би највероватније деловао у координацији са америчким снагама. Морнарички штабови две земље се налазе један крај другог у обалском граду Јокосуки, недалеко од Токија. 

У лучком граду Јокосука, на улазу у Токијски залив, налази се главни штаб јапанских поморских снага и командни центар америчке Седме флоте. Одатле ће се издавати наређења и инструкције у случају да дође до сукоба око Тајвана. То, наравно, под претпоставком да ће се у њега умешати Сједињене Државе и њихов савезник Јапан.

Намеће се, међутим, питање каква би у том случају била судбина тог јапанског града – да ли би он постао мета. 

"Ја мислим да град економски просперира захваљујући војној бази и томе што га због ње посећује много туриста. Не могу, међутим, порећи и да постоји брига у вези са тим што сте поменули, као и због тога што амерички носач користи нуклеарни погон", каже Осаму Маија, становник Јокосуке.

Јапан удвостручио војни буџет

У договору са САД, Јапан је удвостручио свој војни буџет и сада располаже са преко 300 милијарди долара за трошење на армију у периоду од 2023. до 2027. године.

Јасно је да ће захваљујући томе Јапан у кратком року поново постати једна од највећих поморских сила на свету.

Питање је, међутим, да ли ће га то заштити од спољних претњи или увући у рат.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије