Читај ми!

Гардијан: Шпијунирање и застрашивање – како Израел води тајни "рат" против Међународног кривичног суда

Након што је обелодањено да је бивши шеф израелске обавештајне агенције Мосад претио некадашњој главној тужитељки Међународног кривичног суда, "Гардијан" открива како Израел води готово деценијски "рат" против МКС-а и то користећи се, како се наводи, шпијунирањем, хаковањем и застрашивањем. Извори из истраге кажу и да је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху био "опседнут" пресретањем разговора званичника суда, пише лондонски лист.

Гардијан: Шпијунирање и застрашивање – како Израел води тајни "рат" против Међународног кривичног суда Гардијан: Шпијунирање и застрашивање – како Израел води тајни "рат" против Међународног кривичног суда

"Инсистирам да сви покушаји ометања, застрашивања или непрописног утицаја на званичнике овог суда морају одмах престати", упозорио је главни тужилац Међународног кривичног суда (МКС) Карим Кан тражећи прошле недеље налоге за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, министра одбране Јоава Галанта и тројице Хамасових лидера.

Кан није изнео детаље о покушајима мешања у рад МКС-а, али је нагласио клаузулу у оснивачком уговору суда према којој је свако такво мешање кривично дело.

Ако се такво понашање настави, додао је Кан, "моја канцеларија неће оклевати да реагује".

Иако главни тужилац МКС-а није открио на кога се упозорење конкретно односи, Гардијан у сарадњи са неколико израелских медија открива како Израел води готово деценијски тајни "рат" против тог суда.

Наиме, како наводе, Израел је дао задатак својим обавештајним агенцијама да шпијунирају, хакују, врше притисак и наводно прете вишем особљу МКС-а у покушају да поремете истраге суда.

Наглашава се да су израелски обавештајци "ухватили" комуникацију бројних званичника МКС-а, укључујући Кана, али и његову претходницу на месту тужиоца Фату Бенсуду, пресрећући телефонске позиве, поруке, мејлове и документа.

Шпијунирања било и у последњих неколико месеци

Како пише Гардијан, шпијунирања је било и током последњих месеци, чиме је Нетанјаху унапред имао сазнања о намерама тужиоца да се изда налог за његово хапшење.

Недавно пресретнута комуникација сугерисала је да је Кан желео да изда налоге за хапшење израелских званичника, али да је био под "огромним притиском Сједињених Држава", наводи један од извора лондонског листа.

Канова одлука да затражи налоге за хапшење Нетанјахуа и Галанта, заједно са лидерима Хамаса умешаним у напад 7. октобра, представља први пут да је тужилац МКС-а затражио налоге за хапшење лидера блиског западног савезника.

Наводи о ратним злочинима и злочинима против човечности, које је Кан изнео против Нетанјахуа и Галанта, односе се на осмомесечни рат Израела у Гази, у којем је, према здравственим властима, погинуло више од 35.000 људи.

Међутим, случај МКС-а је био читаву деценију у настајању, изазивајући све већу узбуну међу израелским званичницима због могућности издавања налога за хапшење који би спречили оптужене да путују у било коју од 124 земље чланице суда због страха од хапшења.

Како је прећено бившој главној тужитељки – долазак на кућну адресу

Гардијан је претходно објавио како је бивши шеф Мосада претио некадашњој главној тужитељки МКС-а Фату Бенсуди.

Јоси Коен, тадашњи шеф Мосада и блиски савезник Нетанјахуа, у свом задатку ангажовао је чак и некадашњег председника Демократске Републике Конго Џозефа Кабила, истиче Гардијан.

Бенсудa је као главна тужитељка отворила истрагу МКС-а о злочинима у Палестини, утирући пут прошлонедељним налозима за хапшење.

Фату Бенсуда истрагу о злочинима у Палестини могла је да отвори тек након прихватања Палестине у чланство тог суда. Наиме, према Римском статуту, уговору којим је успостављен суд, МКС може вршити своју јурисдикцију само над злочинима унутар држава чланица или почињеним од стране држављана земаља чланица. Израел, као и САД, Русија и Кина, нису чланице МКС-а.

У јануару 2015. године, свега неколико недеља од придруживања Палестине суду, Бенсуда је отворила прелиминарно испитивање онога што је правним речником суда названо "ситуација у Палестини".

Већ следећег месеца, како наводи Гардијан, двојица мушкараца који су успели да добију њену приватну адресу појавила су се у њеној кући у Хагу.

Извори упознати са инцидентом рекли су да су мушкарци одбили да се представе, али су рекли да желе да јој уруче писмо у име непознате Немице која је желела да јој се захвали. У коверти су се налазиле стотине долара у готовини и порука са израелским телефонским бројем.

Иако извори истраге нису наводили мотиве оваквог потеза, закључено је да је Израел вероватно желео да сигнализира тужитељки да зна где она живи.

Међународни кривични суд је пријавио тај инцидент холандским властима и увео додатно обезбеђење, инсталирајући камере за видео-надзор у њеној кући.

"Нетанјаху био опседнут пресретањем разговора"

Један од извора из истраге, како наводи лондонски лист, истакао је да се Нетанјаху веома заинтересовао за обавештајне операције против Међународног кривичног суда, описујући га као "опседнутог" пресретнутим информацијама о овом случају.

Под надзором његових саветника за националну безбедност, у ту "мисију" били су укључени и израелска служба безбедности Шин Бет, као и средишња војна обавештајна служба Аман и одсек за сајбер обавештајне послове и Јединица 8200.

Обавештајни подаци прикупљени из пресретнутих података су, кажу извори, прослеђивани министарству правде, спољних послова и стратешких послова.

Пет извора упознатих са обавештајним активностима Израела рекло је да је Израел рутински шпијунирао телефонске позиве бивше тужитељке и њеног особља са Палестинцима.

Блокиран од стране Израела у приступу Гази и Западној обали, укључујући источни Јерусалим, МКС је био приморан да велики део својих истраживања спроводи телефоном, што га је учинило подложнијим надзору.

Захваљујући свом свеобухватном приступу палестинској телекомуникационој инфраструктури, објашњавају извори, израелски обавештајни оперативци су могли да сниме позиве без инсталирања шпијунског софтвера на уређаје званичника МКС-а.

"Ако би Фату Бенсуда разговарала са било којом особом на Западној обали или у Гази, онда би тај телефонски позив ушао у системе (пресретања)", рекао је један од извора за Гардијан.

Према једном израелском извору, велика табла у израелском обавештајном одељењу садржала је имена око 60 људи под присмотром – половина Палестинаца, а половина из других земаља, укључујући званичнике УН и особље МКС-а.

Израел: Лажи и неосноване оптужбе; Портпарол МКС-а: Кључни докази су безбедни

Реагујући на наводе из истраге Гардијана, портпарол кабинета израелског премијера демантовао је све тврдње.

"Питања која су нам прослеђена су препуна многих лажних и неоснованих оптужби које имају за циљ да нашкоде држави Израел", истакао је он.

Војни портпарол је пак додао да Израелске одбрамбене снаге "нису и не спроводе надзор или друге обавештајне операције против МКС-а".

Са друге стране, портпарол Међународног кривичног суда поручује да је свестан "проактивних активности прикупљања обавештајних података које предузимају бројне националне агенције које су непријатељски настројене према суду".

Указао је и да МКС континуирано спроводи контрамере против таквих активности, као и да "ниједан од недавних напада националних обавештајних агенција на суд" није продро у кључне доказе суда, који су остали безбедни.

За разлику од Међународног суда правде (МСП), тела УН које се бави правном одговорношћу националних држава, МКС је кривични суд који гони појединце, циљајући на оне који се сматрају најодговорнијим за злочине.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару