Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израел: Контролишемо 75 одсто Филаделфијског коридора; Ердоган: Нетанјаху је вампир који се храни крвљу

Сукоб Израела и Хамаса – 236. дан. Израел контролише 75 одсто Филаделфијског коридора, односно тампон-зоне која се протеже дуж границе Газе са Израелом, тврди саветник за националну безбедност израелског премијера Цачи Ханегби. Бела кућа, након што је у нападу код Рафе погинуло 45 особа, саопштава да операција Израела не прелази "црвене линије" САД. Са друге стране, Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштава да је од почетка сукоба страдао 36.171 Палестинац. Иран је послао Хутима балистичку ракету која се лансира с мора, јавља Тасним.

Израел: Контролишемо 75 одсто Филаделфијског коридора; Ердоган: Нетанјаху је вампир који се храни крвљу Израел: Контролишемо 75 одсто Филаделфијског коридора; Ердоган: Нетанјаху је вампир који се храни крвљу

Тенкови израелске војске (ИДФ) стигли су до центра Рафе током претходног дана. Према извештају Агенције Уједињених нација за палестинске избеглице, из Рафе је већ отишло више од милион Палестинаца. 

Нови извештај уследио је два дана након што је у избегличком кампу у овом граду погинуло најмање 45 цивила, због чега је Алжир тражио хитну седницу Савета безбедности УН, у чему су добили и подршку Француске. 

Из ИДФ-а и даље утврђују последице удара на, како кажу, базу Хамаса и истичу да је "муниција или нека друга запаљива материја проузроковала секундарну експлозију и пожар у којем су страдали цивили".

Амерички Стејт департмент у новој реакцији на дешавања на југу палестинске енклаве брани "право Израела да се бори против Хамаса", али истичу и да у том процесу мора да штити животе недужних Палестинаца.

У извештајима са терена Ројтерса и Ал Џазире истиче се и да је јуче било напада у близини кампа у Мавасију, западно од Газе. Британска агенција пише да је погинуло седморо цивила, катарска телевизија да је страдала 21 особа, док је израелска војска негирала наводе. 

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је да подржава признање независне Палестине, након што су раније данас Ирска, Шпанија и Норвешка саопштиле да су признале палестинску државу у оквиру граница из 1967. године.

Данска је у парламенту одбацила предлог да се гласа о признању. Израелци су захвални Копенхагену, док истичу да су Мадрид, Осло и Даблин признањем подржали "терористичко чудовиште Хамас". 

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије