Брејвику дозвољено да поново тужи државу, тврди да су му прекршена права у затвору

Апелациони суд у Норвешкој дозволио је Андерсу Берингу Брејвику, који је осуђен на 21 годину затвора због убиства 77 људи у два одвојена напада 2011. године, да поново тужи државу због наводних кршења његових права током издржавања затворске казне.

Окружни суд у Ослу у фебруару је одбацио Брејвикову тужбу, а Апелациони суд је сада вратио његову тужбу нижем суду да је поново размотри. За сада није познато када ће се одржати ново суђење по Брејвиковој тужби, пише норвешки лист Афтенпостен.

Брејвик (45) је у јануару тужио норвешку државу због наводног кршења његових људских права због тога што се у затвору налази у изолацији и што му је ограничена преписка. Његови адвокати су тврдили да Норвешка крши Европску конвенцију о људским правима.

Брејвик је 2011. године прво детонирао аутомобил-бомбу у близини премијерове канцеларије у Ослу, када је погинуло осам људи, а затим се одвезао на острво Утоја и тамо убио 69 особа у омладинском кампу Лабуристичке партије.       

Он је 2012. године проглашен кривим за тероризам и осуђен на максималну казну у Норвешкој – 21 годину затвора, која се може продужавати на неодређено време.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије