Читај ми!

Расплет највећег скандала у историји британског здравства, одштета зараженима крвљу

Преко тридесет хиљада људи у Британији заражено је контаминираном крвљу. Држава обезбедила милионска обештећења.

Пре неколико месеци, РТС је извештавао о великом поштанском скандалу у Британији.

Грешка у софтверу није примећена, а кривица за мањак у поштанској каси сваљена је на хиљаде невиних поштанских службеника.

Неправда је коначно призната, а жртве барем делимично обештећене.

Тај случај бледи пред највећим професионалним скандалом у историји британског здравства, који ових дана доживљава свој расплет и епилог.

Замислите да вам је неопходна трансфузија и дођете у болницу где је и добијете да бисте непосредно потом примили вест да је крв била контаминирана и да сте заражени било вирусом ХИВ-а, било хепатитисом Б или Ц.

Такву вест је у Британији примило преко тридесет хиљада људи од почетка седамдесетих до средине деведесетих година прошлог века.

Извештај у седам томова

Сер Брајан Лангстаф, председавајући истрагом о контаминираној крви, која је после шест година окончала рад, прецизира да је до сада преминуло преко три хиљаде људи и да тај број расте из недеље у недељу.

Извештај у седам томова осликао је мрачну слику системске неодговорности и заташкавања.

"Уверење да ‘доктор зна најбоље‘ је било толико уврежено да министарство здравља годинама није објављивало безбедносне смернице за коришћење крви и крвних производа. Доношење одлука којима би крв и њени производи били безбеднији је одлагано, непотребно одуговлачено и на крају нису изведени јасни и одлучни закључци", објаснио је пред новинарима, зараженима и њиховим породицама, бивши судија сер Брајан Лангстаф.

Енди Еванс, председавајући удружења "Затрована крв", емотивно је реаговао на закључке истраге.

"Током ових четрдесет година нам се понекад чинило да вичемо низ ветар. Нису нам веровали. Рекли си нам да је то не може да се деси у Уједињеном Краљевству. Данашњи извештај доказује да то може да се деси и да се десило у Уједињеном Краљевству", истакао је Еванс.

Клајв Смит, из удружења "Хемофилија", упозорава да је "пољуљано поверење у само друштво, у људе, који треба да о нама брину и учине све да нас заштите".

"Ништа од тога не можемо да узимамо здраво за готово", наглашава Смит.

Дан срама за британску државу

Британски премијер Риши Сунак је дан објављивања извештаја назвао "даном срама за британску државу".

"Данашњи извештај доказује вишедеценијско морално посрнуће у самом срцу нашег националног живота – од националног здравства, преко државних службеника, до министара у неколико узастопних влада. Људи и институције, којима указујемо поверење, заказали су на свим нивоима на мучан и поражавајући начин", нагласио је британски премијер.

У обраћању породицама, од којих су неке биле и на галерији парламента, Сунак се "од срца безрезервно" извинио због "ужасне неправде", која им је нанета.

Милионска обештећења

Сунакова влада је по хитном поступку издвојила десет милијарди фунти за обештећење не само жртава, већ и њихових породица и свих, који су о њима водили бригу.

Надокнаде у неким случајевима прелазе два милиона фунти по особи и биће исплаћене почетком наредне године.

Лопта је сада у дворишту државног тужиоца.

Сју Меклин, који је заражен хепатитисом Ц, каже да му "шеме и новац не значе ништа".

"Ти лекари морају да одговарају", сматра он.

Одлука о обештећењу прималаца контаминиране крви била је и последњи правни акт овог сазива британског парламента уочи прерогације због општих избора, који су сазвани за 4. јул.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије