Ле Пенова позива Мелонијеву да формирају "супер-групу" у Европском парламенту

Лидерка француске крајње деснице Марин Ле Пен предложила је италијанској премијерки Ђорђи Мелони да удруже снаге пред европске парламентарне изборе који ће бити одржани 9. јуна, пише Гардијан.

Тај потез уследио је пошто су европске странке левог центра поновиле упозорење председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен да неће подржати њену кандидатуру за други мандат, уколико то подразумева подршку партија крајње деснице, укључујући партију Ђорђе Мелони - Браћа Италије.

"Сада је време да се ујединимо, то би било од велике помоћи. Ако успемо, можемо да будемо друга група у Европском парламенту. Мислим да не би требало да пропустимо овакву прилику", рекла је Ле Пен за Коријере дела сера.

Позив Ле Пенове је уследио након што је Национално окупљање саопштило да више неће да буде у истој групи са крајње десничарском Алтернативом за Немачку (АфД) у Европском парламенту.

Група крајње деснице у Европском парламенту "Идентитет и демократија" избацила је раније АфД као превише екстремну странку.

Гардијан пише да се сматра да је мало вероватно да ће се предлог Ле Пенове остварити с обзиром на фракцијска ривалства странака. Аналитичари наводе да ће улога Мелонијеве у процесу после избора за Европски парламент бити кључна.

Избори за Европски парламент биће одржани 9. јуна.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије