Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Шпанијa, Норвешка и Ирска признале Палестину; протести у Тел Авиву и Јерусалиму

Сукоб Израела и Хамаса – 229. дан. УН су саопштиле да су обуставиле дистрибуцију хране у граду Рафи на југу Појаса Газе због недостатка залиха и лоших безбедносних услова. Шпанија, Норвешка и Ирска признале су Палестину, а одлука ступа на снагу 28. маја. Берлин и Париз сагласни да није право време за такав чин, док Вашингтон тражи преговоре, а не једнострано признање. Израел је опозвао своје амбасадоре у Ослу, Мадриду и Даблину, а Нетнјаху истиче да је "признавање Палестине награда за тероризам". У Тел Авиву и Јерусалиму грађани протестују након објављивања снимка киднапованих припадница израелске војске.

Шпанијa, Норвешка и Ирска признале Палестину; протести у Тел Авиву и Јерусалиму Шпанијa, Норвешка и Ирска признале Палестину; протести у Тел Авиву и Јерусалиму

У израелској војној офанзиви на Газу, од 7. октобра погинуло је 35.647 Палестинаца, а 79.852 су рањена, саопштило је Mинистарство здравља у Гази.

Док у близини бесне борбе, болница у Џабалији на северу Појаса Газе је у стању опсаде, заробљено је 170 људи, рекао је генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус.

Из СЗО, такође, стиже позив Израелу да укине ограничења за медицинску помоћ, пошто се Палестинци суочавају са глађу и недостатком неопходних лекова и материјала у болницама.

У исто време, Уједињене нације саопштиле су да су обуставиле дистрибуцију хране у граду Рафи на југу Појаса Газе због недостатка залиха и лоших безбедносних услова и упозориле на претњу од глади.

Жртава сукоба ИДФ и Палестинаца било је и на окупираној Западној обали, где је број убијених у рацији на град Џенин порастао на седам.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије