Читај ми!

Подељене реакције Запада на одлуку Међународног кривичног суда

Одлука тужиоца Међународног суда правде да затражи издавање налога за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа због наводних ратних злочина у Гази, изазавал је подељене рекације западних савезника. Док су француско Министарство спољних послова и шеф дипломатије ЕУ подржали независност МКС-а, лидери САД, Велике Британије и шеф дипломатије Италије одбацили су тај захтев као "нечувен и неприхватљив."

Главни тужилац МKС Kарим Kан је затражио у понедељак издавање налога за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа и министра одбране Јоава Галанта због "изазивања истребљења, изазивања глади као метода рата, укључујући ускраћивање хуманитарне помоћи и намерно циљање цивила у сукобу''.

Налози за хапшење су тражени и за лидере Хамаса - Јахје Синвара, Мохамеда Деифа и Исмаила Ханијеа, а због истребљења, убиства узимања талаца, силовања и сексуалних напада.

Министарство спољних послова Француске саопштило је да подржава независност Међународног кривичног суда и његову "борбу против некажњивости у свим ситуацијама", а поводом позива тужиоца МKС за издавање налога за хапшење лидера Израела и Хамаса.

У саопштењу се додаје осуда "антисемитског масакара" милитантне групе Хамас 7. октобра, али и могућих кршења међународног права израелске војске у Гази.

"Што се тиче Израела, биће до Претпретресног већа да одлучи да ли ће издати те налоге, након што испита доказе које је приложио тужилац", констатује се у саопштењу.

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ обајвио је на платфорим Икс (Твитер) да су све државе које су ратификовале статуте МKС у дужности да спроводе његове одлуке.

"Мандат МKС, као независне међународне институције, јесте да процесуира најозбиљније злочине по међународном праву", написао је Борељ.

Са друге стране, председник САД Џозеф Бајден оценио је одлуку главног тужиоца МКС-а Карима Кана као "нечувену", одбацивши поређење Израела и Хамаса.

''Одлуке МKС о хапшењу могле би да угрозе напоре да се постигне споразум о прекиду ватре, договор о таоцима и да се повећа хуманитарна помоћ у Гази, саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен, преноси Ројтерс.

И Уједињено Краљевство је критиковало одлуку тужиоца Међународног кривичног суда, наговештавајући да би тај корак могао да угрози ситуацију на терену у Гази.

Портпарол британског премијера Ришија Сунака навео је у свом саопштењу да ова акција неће помоћи у заустављању борби, извлачењу талаца или уношења хуманитарне помоћи“.

Други портпарол британске владе оспорио је и надлежност МКС-а. "Велика Британија још није признала Палестину као државу, а Израел није држава потписница Римског статута“, навео је портпарол.

Италијански шеф дипломатије Антонио Тајани рекао је да је "неприхватљива" одлука Међународни кривичног суда којом се по оптужбама изједначавају легитимно изабрани представници власти и терористи.

"Чини ми се неприхватљивим да се власт коју је народ легитимно изабрао на демократски начин изједначава са терористичком организацијом која је узрок свега што се дешава“, рекао је Тајани у интервјуу за италијанску телевизију Рете 4.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије