Читај ми!

Пет дана жалости у Ирану због Раисијеве смрти, погребни обреди почели у Тебризу

У Ирану је проглашено пет дана жалости поводом погибије председника Ебрахима Раисија. Тродневни погребни обреди почели су у Тебризу, одакле ће тела касније бити пренета у Техеран, а затим и у родне градове жртава. Дан жалости због смрти иранског председника проглашен је и најављен у Турској и Пакистану.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи објавио је петодневну жалост након смрти иранског председника Ебрахима Раисија и изразио саучешће народу Ирана.

Хамнеи је заједничком сликом на Иксу (Твитеру) одао почаст Раисију, који је, према наводима медија, једног дана требало да наследи позицију врховног вође Исламске републике.

У Табризу, главном граду Источног Азербејџана, почели су тродневни погребни обреди за иранског председника, министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана и остале који су настрадали у паду хеликоптера.

Иранска агенција ИРНА наводи да се велики број верника и ожалошћених окупио на градском тргу Шахид. 

Након меморијалне церемоније у Табризу, у плану је још једна у граду Кому, осам километара југозападно од Техерана.

Раисијево тело ће у среду бити однето у Техеран, где ће Хамени одржати молитве, пре него што у четвртак буде сахрањено у његовом родном граду Мешхаду, на североистоку Ирана.

Дан жалости у Турској и Пакистану, Вучић изразио саучешће

Бројне земље и званичници су изразили саучешће поводом Раисијеве смрти, међу њима и председник Србије Александар Вучић, који је истакао да је погинули председник Ирана био искрени и доследни пријатељ Србије.

Премијер Пакистана је због погибије Раисија најавио, а председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио, национални дан жалости. 

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изразио је саучешће и истакао да су Раиси и страдали шеф иранске дипломатије Хосеин Ами Абдулахијан били искрени пријатељи Русије. Председник Кине Си Ђинпинг навео је да је Раиси допринео безбедности и стабилности земље.

Европска унија (ЕУ) је такође изразила саучешће, док је Бела кућа саопштила да је покојни председник Ирана одговоран за подршку Ирана "терористичким мрежама широм региона", те да "има много крви на рукама".

Раиси је за собом оставио супругу и две ћерке.

Хеликоптер у којем су били председник Раиси и Абдолахијан срушио се на северозападу Ирана, у региону Верзеган, а поред њих двојице, погинуло је још шест особа.

Потпредседник Ирана Мохамед Мохбер именован је за привременог председника, до избора који ће бити одржани 28. јуна.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару