Читај ми!

Шта чека Иран после погибије Раисија – поглед из Вашингтона и Москве

У коментару америчког Форин полисија истиче се да погибија председника Ирана Ебрахима Раисија ствара неизвесност у погледу будућности земље као и нова превирања у региону. Са друге стране, руски стручњак за спољне послова за РИА Новости каже да не очекује веће промене у политици Техерана.

Ирански председник и шеф дипломатије Ебрахим Раиси и Хосеин Амир Абдолахијан погинули су у недељу када се хеликоптер који је превозио њега и делегацију других иранских званичника срушио у планинама на северу Ирана.

Форин полиси сматра да смрт председника Ирана ствара додатну несигурност у будућност земље и региона.

Под Раисијевим мандатом, наглашава се у коментару америчког магазина, Иран је заузео још тврђи правац и запретио да доведе Блиски исток на ивицу регионалног рата.

За скоро три године на власти, Раиси је гурнуо земљу дубље у улогу јасног америчког непријатеља у региону након свог претходника Хасана Роханија. Прво је тражио детант са Западом због иранског нуклеарног програма пре него што је појачао нападе преко посредника, оцењује се у анализи.

Између осталог, наводи се да је Раисијев мандат довео до тога да Иран убрза обогаћивање уранијума и успори преговоре о заједничком акционом плану за нуклеарни програм након што су САД изашле из споразума 2018. године, три године пре него што је он ступио на функцију.

Наглашава се да је Иран под Раисијем подржао Русију у њеном рату против Украјине великим извозом самоублачких дронова "шахед", да је утицао на појачање напада регионалних милиција на САД и Израел након почетка сукоба у Гази. Тврди се да је само месец дана пре своје смрти покренуо масиван напад дроновима и ракетама на Израел.

Са друге стране, руски стручњак Андреј Бакланов сматра да би смрт Раисија могла да успори процес смањења тензија у односима са САД и Израелом који је, како каже, започео покојни ирански председник.

Професор Департмана за спољне послове регионалних студија Факултета светске економије и међународних послова каже да не треба очекивати радикалне промене у спољној политици Техерана, преноси РИА Новости.

"Неминовно расте напетост у земљи у оваквим тренуцима и то би могло да успори контакте, важне догађаји у спољној политици се тада не стављају на дневни ред“, рекао је Андреј Бакланов.

Према његовим речима, мало је вероватно да ће Раисијева смрт променити спољнополитички курс Ирана. "Однос снага се не може радикално променити због одласка једног од виших лидера“, рекао је Бакланов, истакавши да политичка елита земље има све алате за одржавање стабилности у Ирану.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару