Друга страна Евровизије, пропалестински протест због учешћа Израела

Уочи другог полуфинала Песме Евровизије у Малмеу одржава се пропалестински протест због учешћа Израела на том музичком такмичењу. Велике мере обезбеђења су у том шведском граду, а током поподнева је најављен и скуп подршке израелском учешћу на Евросонгу.

Окупљени који се противе учешћу Израела на Песми Евровизије протестују у центру Малмеа, носећи заставе, транспаренте подршке Палестинцима, као и потресне фотографије убијене деце. Протест протиче без инцидената.

За поподне најављен и скуп подршке израелском учешћу на такмичењу.

Велики број полицајаца патролира улицама Малмеа, а због високог нивоа обезбеђења у помоћ су стигли и полицајци из других делова Шведске, али и из Норвешке и Данске.

Шведске власти су појачале безбедност и спремиле су се за могуће немире током целе недеље у којој се одржава избор за песму Евровизије.

Полиција Малмеа саопштава да имају високо обезбеђење око делегација из свих земаља.

"Наравно, мало више пазимо на Израел, због ситуације“, рекла је за Ројтерс Лота Свенсон, командир полиције.

Европска радиодифузна унија (ЕБУ), која организује догађај, одупирала се позивима да Израел буде искључен, али је затражила од земље да измени текст оригиналне песме у којој се чини да се помиње напад Хамаса.

Израелска телевизија је послала нову песму, након чега је Израелу дозвољено да остане у конкуренцији.

Металне барикаде и велики бетонски блокови постављени су око Малме арене, која је домаћин такмичења, а полиција чува место и проверава торбе посетилаца.

Посетиоци морају да прођу кроз детекторе метала пре него што уђу у арену, а дозвољено им је да унесу само мале торбице.

Уношење ранчева и великих торби, осим у арени, није дозвољено ни на другим локацијама у Малмеу на којима се одржавају евровизијски догађаји.

Песма Евровизије почела је у уторак, вечерас се одржава друго полуфинале, а завршница такмичења заказана је за суботу, 11. мај.

четвртак, 20. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије