Читај ми!

Си: ЕУ је приоритет наше спољне политике, Макрон: Дијалог ЕУ–Кина потребнији него икада пре

Председник Кине Си Ђинпинг изјавио је током посете Француској да је ЕУ приоритет кинеске спољне политике. Француски председник Емануел Макрон је навео да је евро-кинески дијалог потребнији него икада пре због међународне ситуације.

"ЕУ је приоритет кинеске спољне политике. Кина и ЕУ треба да остану посвећене партнерству", поручио је Си на трилатералном састанку Кина–Француска–ЕУ са француским председником Емануелом Макроном и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Јелисејској палати.

Кинески лидер је навео да је Европа важан партнер у кинеској модернизацији, преноси агенција Синхуа.

"Кина увек приступа својим односима са Европском унијом из стратешке и дугорочне перспективе. Надам се да ће односи Кине и Француске и Кине и ЕУ узајамно ојачати и напредовати заједно", рекао је Си.

Како свет улази у нови период турбуленције и трансформације, Кина и ЕУ, као две велике силе, треба да остану партнери и посвећене дијалогу и сарадњи, продубе стратешку комуникацију, унапреде стратешко међусобно поверење, изграде стратешки консензус и координацију, раде на стабилном и здравом расту веза Кине и ЕУ и наставе да дају нове доприносе миру и развоју у свету, истакао је кинески председник на почетку састанка.

Он је навео да је Француска прва станица његове посете иностранству ове године и да трилатерални састанак појачава европски значај ове посете. Позвао је Кину и Европску унију (ЕУ) да ојачају своју "стратешку координацију" и остану "партнери", након вишеструких спорова, од области трговине до људских права.

Макрон је истакао да је евро-кинески дијалог потребнији него икада пре због међународне ситуације.

"Координација са Кином у време великих криза у Украјини и на Блиском истоку је одлучујућа", истакао је председник Француске у уводној изјави пре састанка са Урсулом фон дер Лајен и Си Ђинпингом, преноси БФМ ТВ.

Он је навео да се залаже за "фер правила за све", кад је реч о кинеско-европској трговини.

"Будућност нашег континента ће такође веома јасно зависити од наше способности да наставимо да развијамо односе са Кином на избалансиран начин", нагласио је Макрон. 

"ЕУ рачуна да ће Кина извршити притисак на Русију да прекине рат против Украјине"

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да Европска унија рачуна на то да ће Кина извршити притисак на Русију да прекине рат против Украјине.

"Рачунамо на то да ће Кина искористити сав свој утицај на Русију да оконча руски агресивни рат против Украјине", рекла је Фон дер Лајенова после сусрета са председником Кине Си Ђинпингом и председником Француске Емануелом Макроном, пренео је Ројтерс.

"Председник Си је играо важну улогу у деескалацији неодговорних нуклеарних претњи Русије и уверена сам да ће председник Си наставити то да чини у контексту текућих нуклеарних претњи Русије", додала је она.

Фон дер Лајенова је казала да би Кина могла да ограничи "неодговорно ширење" иранских ракета и дронова и поновила позиве на прекид ватре у сукобу између Израела и Хамаса.

"Верујемо да Кина може да игра важну улогу у ограничавању неодговорног ширења иранских балистичких пројектила и дронова", рекла је новинарима после сусрета са Сијем.

Фон дер Лајенова је нагласила да ЕУ не може да апсорбује прекомерну производњу кинеске индустријске робе која преплављује њено тржиште.

Она је додала да је позвала Сија да предузме кораке за решавање питања превеликих капацитета.

"Кина која игра поштено је добра за све нас", истакла је Фон дер Лајен.

Напредак односа Кине и Француске на бројним пољима

Кинески лидер је током конференција за новинаре након састанка у Јелисејској палати са француским председником Емануелом Макроном, потврдио да ће две земље побољшати сарадњу у пољопривреди, прехрамбеној индустрији, финансијама и другим областима и промовисати заједничка развојна истраживања и иновације у ваздухопловству, цивилној нуклеарној енергији, зеленој енергији, биомедицини и вештачкој интелигенцији.

Према његовим речима две земље ће продубити сарадњу на пољу климатских промена и биодиверзитета, али и ојачати дијалог о глобалном управљању вештачком интелигенцијом и реформи међународног финансијског система, пренео је Кинески међународни радио.

Поводом кинеско-француске године културног туризма, Си је рекао да ће две земље наставити да промовишу развој сарадње у области образовања, спорта, филма и телевизије, као и сарадњу међу младима.

"Кина се радује томе што ће Француска да буде домаћин Олимпијских игара у Паризу и позива француске пријатеље да посете Кину. Кина је одлучила да продужи режим безвизног режима за грађане Француске и других 11 земаља који ће доћи у Кину на кратак временски период до краја 2025. године", рекао је кинески лидер.

Си је истакао да је свет у овом тренутку у фази превирања и Кина је као стална чланица Савета безбедности Уједињених нација и одговорна земља, спремна да сарађује са Француском на обезбеђивању глобалног прекида ватре током Олимпијских игара у Паризу.

Си позвао на одржив прекид ватре у Гази

Истакао је да трагедија израелско-палестинског сукоба, која и даље траје, представља испит људске савести, па стога међународна заједница мора нешто да уради по том питању.

"Позивамо на хитан, свеобухватан и одржив прекид ватре у Гази. Подржавамо идеју да Палестина постане пуноправна чланица Уједињених нација", поручио је кинески председник и указао да је неопходно да се прихвати решење о успостављању две државе како би се постигао трајни мир на Блиском истоку.

Кина није ни узрочник ни учесник кризе у Украјини

Говорећи о сукобу у Украјини, Си је подсетио да Кина није ни узрок кризе ни њен учесник, али да је играла активну улогу у постизању мира.

"Историја је више пута доказала да се сваки спор може решити само преговорима. Позивамо све стране да поново успоставе контакт и дијалог и постепено изграде међусобно поверење. Подржавамо благовремено сазивање међународне мировне конференције, коју цће подржати руска и украјинска страна, уз искрену дискусију о свим мировним опцијама", рекао је кинески лидер.

Си Ђинпинг је подсетио да се ове године обележава 75 година од оснивања Народне Републике Кине и поручио да је Кина је спремна да сарађује са земљама широм света, укључујући Француску, како би развила односе пријатељства и сарадње на основу међусобног поштовања.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара