Читај ми!

Прослава Васкрса у свету

Православни верници широм света славе васкрсење Исуса Христа. Васкрс је празник који симболизује победу живота над смрћу. У свим православним храмовима служе се васкршње литурије.

Председник Русије Владимир Путин присуствовао је Васкршњем богослужењу у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, где традиционално прославља највећи хришћански празник.

Заједно са Путином, служби у Саборном храму Христа Спаситеља присуствовао је и градоначелник руске престонице Сергеј Собјанин, преносе РИА Новости.

Како наводи руска агенција, Путин сматра да Васкрс обједињује православне хришћане када је реч о моралним идеалима и вредностима, а буди у људима лепа осећања, веру у тријумф живота, доброте и правде.

"Русија пролази кроз судбоносна искушења и Црква се моли да Господ заштити границе отаџбине", рекао је патријарх Кирил у беседи у Саборном храму.

Председник Владимир Зеленски обратио се Украјинцима поводом Васкрса поручивши да нас Библија учи да волимо ближње.

Додао је да је Библија и данас показала право значење тих речи, када су се сви Украјинци зближили.

"А бивши комшија, који нас је стално малтретирао, заувек нам је далек. Прекршио је све заповести, тражио наш дом, дошао да нас убије. Свет то види. Бог то зна. И верујемо: Бог има шеврон са украјинском заставом на рамену. Дакле, са таквим савезником, живот ће дефинитивно победити смрт", поручио је Зеленски.

Хиљаде хришћанских верника испунило је Јерусалимски Стари град да присуствује православној церемонији Свете светлости, силаскук Благодетног огња у храм Гроба господњег, уочи православног Васкрса.

Након вишечасовног ишчекивања, верници су могли да запале своје свеће са малих округлих прозора на Исусовом гробу у Цркви Светог гроба.

Милатовић и Спајић на литургији у храму Христовог васкрсења, Мандић у Морачи

Државни врх Црне Горе присуствовао је јутрос Васкршњој литургији у храму Христовог васкрсења у Подгорици, коју је служио митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Литургији су присуствовали председник и премијер Црне Горе Јаков Милатовић и Милојко Спајић. Уз многобројне грађане литургији су присуствовали министар спољних послова Филип Ивановић и амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников.

Председник Скупштине Црне Горе је Васкршњој литургији са породицом присуствовао традиционално у манастиру Морача, где је литургију служио настојник, архимандрит Рафаило Калик са свештенством и монаштвом.

"У овој средњевековној светињи, чији је ктитор био кнез Стефан Вуканов Немањић, моји преци су годинама прослављали овај највећи хришћански празник.

Након причешћа, а по завршетку Службе Божје, њему и монашком братству манастира срдачно сам честитао Васкрсење Господње и пожелео да се још много година сусрећемо у миру и слози, негујући веру и чувајући наше светиње", написао је Мандић на друштвеној мрежи Икс, уз традиционални поздрав: "Христос Васкресе - Ваистину Васкресе!".

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара