Читај ми!

"Јасни и директни разговори" – Ванг и Блинкен у Пекингу о односима Кине и САД

Кинески министар спољних послова Ванг Ји разговарао је у Пекингу са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, који борави у посети Кини, о односима две земље.

Ванг Ји је на почетку разговора рекао да је став Кине увек био доследан и да се Кина придржава принципа међусобног поштовања, мирољубиве коегзистенције и обострано корисне сарадње и обавезује се да ће промовисати стабилан, здрав и одржив развој кинеско-америчких односа, преноси агенција Синхуа.

Истакао је да се Кина залаже за међусобно поштовање суштинских интереса и да апелује на америчку страну да се "не меша у кинеске унутрашње ствари, не потискује развој Кине и не прелази кинеске црвене линије када је реч о суверенитету, безбедности и развојним интересима Кине".

Из Стејт департмента је саопштено да је Ванг оценио да однос између Кине и САД почиње да се стабилизује, али да, "истовремено, негативни фактори који постоје у међусобним односима и даље расту и да се однос суочава са свим врстама изазова".

Блинкен је рекао да за администрацију председника САД Џозефа Бајдена велики значај има дијалог између САД и Кине, па и у спорним питањима.

Оценио је да је било помака у протеклој години, али је сугерисао да ће разговори и даље бити тешки.

"Радујем се што ће ови разговори бити веома јасни, директни, у погледу области у којима имамо разлике... Надам се да можемо да направимо неки напредак у питањима за која су се наши председници сложили да треба да сарађујемо, али и да разјаснимо наше разлике, наше намере и да једни другима врло јасно кажемо где стојимо", рекао је Блинкен.

Блинкен борави у посети Пекингу како би разговарао о низу питања, укључујући продубљене напетости између две земље због "подршке Кине руској инвазији на Украјину", пренео је Ројтерс.

Блинкенова тродневна посета Кини долази пет месеци после самита између председника САД и Кине у Сан Франциску.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара