Читај ми!

Девојчица отета у Нигерији пре 10 година спасена са своје троје деце

Девојчица Лидија Сајмон, која је отета из школе заједно са стотинама других током рације екстремиста пре 10 година на североистоку Нигерије, спасена је заједно са своје троје деце, саопштила је нигеријска војска.

Лидију Сајмон, која је у петом месецу трудноће, спасиле су нигеријске трупе у области Гвоза у држави Борно, где се већ 15 година власти супротстављају исламским екстремистима, наводи се у саопштењу војске, пренео је АП.

Саопштење је пропраћено сликом Сајмон и њене деце, која имају између две и четири године.

Она тек треба да се поново споји са својом породицом.

Сајмон је била међу 276 девојчица отетих из школе у ​​нигеријском селу Чибок у априлу 2014. на врхунцу екстремистичког насиља у региону. Око 80 се и даље налазе у заточеништву.

Нигеријска војска није саопштила како је Сајмон ослобођена осим да је спасена у Нгошеу, 130 километара северно од главног града државе Борно, Маидугурија.

Агенција АП наводи да, према изјавама родитеља и безбедносних аналитичара, има мало доказа да држава спроводи специјалну војну операцију за ослобађање отетих  жена. Оне који су се вратиле последњих година углавном су нађене напуштене у шумама.

Једна од активисткиња која се залаже за њихово ослобађање рекла је да су неке од њих побуњеници силовали или присиљавали на брак.

“Чули смо приче оних које су се вратиле о трауми и насиљу с којима су се суочиле. Неко ко је киднапован пре 10 година не враћа се као иста особа“, рекла је активисткиња.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара