Читај ми!

Петоро мртвих и стотине оболелих у Јапану због штетног суплемента за обарање холестерола

У далекоисточној царевини Јапану пет људи је преминуло а 196 хоспитализовано због неисправног додатка исхрани који је намењен обарању штетног холестерола.

Закон у тој острвској држави признаје категорију тзв. "функционалних прехрамбених производа" који могу да се купе без лекарског рецепта и нису клинички испитани, али делимично обављају функцију званично признатих лекова.

Један од њих је дијететски суплемент "колесте хелп" (буквално "помоћ за холестерол") компаније "Кобајаши", који се израђује од ферментисаног црвеног пиринча и чија је сврха да смањи присуство штетног ЛДЛ холестерола и триглицерида у крви и тако (привремено) снизи ризик од срчаног и можданог удара.

Тај препарат, међутим, од краја марта до данас је проузроковао смрт пет особа. Свим жртвама отказали су бубрези.

Још сто деведесет шест људи је примљено у болницу, док је близу 1.200 прегледано.

И на суседном Тајвану регистрован је један оболели.

Прва жалба компанији са седиштем у граду Осаки на дејство суплeмента на бази ферментисаног црвеног пиринча пристигла је од лекара половином јануара, али она ништа није предузела више од два месеца.

Управо стога што није обавестила надлежно министарство и повукла своје производе из продаје, стручњаци очекују оштре казне и приватне тужбе грађана за одштету.

Прошле године у Јапану тржиште тзв. "функционалних прехрамбених производа" је достигло вредност од четири и по милијарде долара.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије