Број погинулих у нападу у Москви порастао на 143, руске власти и даље верују да Украјина стоји иза напада

Према последњим подацима број жртава терористичког напада у Москви је 143. Повређено је 360 људи, неизвесне су прогнозе за оне у критичном стању. Русија чека резултате истраге, сумњају у способност и капацитете Исламске државе, верују да Украјина стоји иза напада.

Упркос томе што је Исламска држава признала да стоји иза терористичког напада, Москва не верује да група, која према подацима Уједињних нација има неколико хиљада људи способна за такав напад. Желе да знају њихове мотиве и налогодавца. Марија Зхаарова каже да ће Русија памтити како су западне земље мењале свој став.

"Да би се скинуле сумње са колективног Запада, хитно је требало неко објашњење па су као адут из рукава извадили Исламску државу. То што су Американци у прва 24 сата, пре него што ни пожар није био угашен, почели да вичу да није у питању Украјина, мислим да је и то доказ. Не могу то другачије да квалификујем", навела је Захарова.

Посланици Думе затражили су од Истражног комитета да спроведе истрагу о умешаности Сједињених Држава и других земаља у организацији, финансирању и извођењу терористичких аката против Русије и о томе обавесте јавност. Путин поводом Дана Националне гарде, истиче њихову улогу у заштити суверенитета и безбедности земље.

"Национална гарда Русије обавља важне и одговорне задатке, као што су борба против криминала, тероризма и екстремизма и ефикасна контрола у области трговине оружјем", рекао је Владимир Путин, председник Русије.

У санирању последица напада учествовало више од 1.000 људи

Више од хиљаду људи учествовало је у уклањању последица терористичког напада у концертној дворани. Kористили су и роботска средства и уклонили више од 900 кубних метара грађевинских конструкција и отпада.

"Завршили смо посао, али уместо задовољства осећај туге. Kада видите толико жртава и страшна разарања, схватите колика је то трагедија за нашу земљу", саопштено је из руског министарства за ванредне ситуације.

Реч је о најсмртоноснијем терористичком нападу у Русији у последњих 20 година. Приведени - четворица нападача и осам осумњичених у притвору су. Оптужени су за тероризам и прети им доживотна робија. Украјина једина није осудила терористички напад, понављају да немају никаве везе и тврде да су га Руси сами организовали.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво