Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Ухапшени осумњичени за напад у Москви; Убијене 133 особе, 140 рањених; Путин: Kазнићемо све који стоје иза терориста, сутра Дан жалости у Русији

У нападу на посетиоце концерта у Москви који се догодио у петак увече, убијене су 133 особе, рањено 140, а тржни центар је запаљен. ФСБ је саопштио да је приведено 11 људи, укључујући четворицу терориста који су директно учествовали у нападу. Грађани у редовима чекају испред болница и домова здравља како би дали крв. Председник Владимир Путин прогласио је 24. март Даном националне жалости у Русији. Поручио је да ће се терористи суочити са одмаздом и да ће бити кажњен свако ко стоји иза њих.

Више од 90 особа је убијено, а десетине су рањене у терористичком нападу  на концертну салу у тржном центру у предграђу Москве у петак увече.

Према до сада доступним информацијама група од најмање четири нападача пуцала је на посетиоце концерта.

Током напада највероватније су користили и експлозивне направе које су запалиле тржни центар. Гашење ватре трајало је до раних јутарњих сати. Начелник Московске области Андреј Воробјов рекао је да је пожар највећим делом елиминисан. Саопштио је да се кров над салом у "Крокус ситију" урушио и да се наставља са уклањањем рушевина.

Западни медији као могуће извршиоце именују једну од фракција Исламске државе, али то још није потврђено. Истражни комитет навео је да је и даље "рано рећи шта се догодило са нападачима". За сада се верује да су успели да побегну из тржног центра после напада и да се за њима трага. Њихов идентитет до сада није потврђен.

Полиција до детаља претражује целу област, а људима који су се затекли на месту напада лекари и психолози пружали су помоћ на лицу места, јавља репортер РТС-а који се налази у Москви.

За сада нема информација да међу страдалима у терористичком нападу у тржном центру у Москви има српских држављана, саопштило је Министарство спољних послова Републике Србије.

Из Кремља је саопштено да су се шеф ФСБ-а и других руских безбедносних организација састали са председником Русије Владимиром Путином.

Председник Путин захвалио jе лекарима који су збринули повређене, а рањенима у нападу пожелео је брз опоравак, рекла је заменица премијера Татјана Голикова, преноси Ројтерс позивајући се на руске новинске агенције.

Широм Москве виде се билборди на којима пише „Скорбим“ (Оплакујемо). Сви јавни догађаји у Русији су отказани.

Бројни државници осудили су напад и изразили дубоко жаљење због страдања цивила, међу њима и председник Србије Александар Вучић и патријарх српски Порфирије.

Председник Србије је поводом терористичког напада у Москви заказао седницу Савета за националну безбедност за суботу у 9 часова. Истакао је да ће тај трагичан догађај имати несагледиве последице.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара