Савет Европе: Немачка премало чини у борби против сиромаштва

У Немачкој се повећава друштвена неједнакост, тврди Савет Европе и позива владу у Берлину да по том питању учини више.

У извештају Савета Европе о социјалној политици у Немачкој нема добре оцене за владу у Берлину. Савет Европе је позива да предузме веће напоре у борби против сиромаштва, недостатка станова и изолације појединих група друштва. Kоличина сиромаштва и социјалне неправде није у складу с богатством те земље, наводи се у извештају.

Истина, повереница Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић је поздравила неке мере које је подузела немачка влада, рецимо реформу социјалног система којим би он требало да постане доступнији, као и повећање социјалних давања и повећање понуде образовања за незапослене. Али, како каже, неопходни су даљи напори како би се супротставило "порасту неједнакости".

Позив на борбу против расизма

Сиромаштво је велики проблем пре свега за децу, старије особе и особе с инвалидитетом. Потребни су одлучни кораци да би се прекинуо зачарани круг сиромаштва деце, пише у извештају. Потребно је ојачати права деце и координирати их с неком централном установом, јер се иначе приликом доношења политичких одлука превиђају потребе деце и омладине, као рецимо за време пандемије короне, наводи се у извештају.

Осим тога одлучније би се требало борити против велике стопе сиромаштва старијих особа. Посебну пажњу требало би посветити борби против растућег расизма који има потенцијал да поткопа друштвено јединство и дестабилизује демократске институције, указује Савет Европе.

Из Берлина су у вези с тим поручили да влада тренутно ради "на новој стратегији" која ће обухватати и репресивне и превентивне мере.

Свим средствима против недостатка станова

Мијатовић је изразила забринутост и због све већег броја људи који не могу да дођу до стана. У извештају се наводи да се право на стан као људско право признаје само делимично. Да би се спречило да људи постану бескућници, потребне су свеобухватне и дугорочне мере, поручује Савет Европе и додаје да Немачка мора да искористи сва расположива средства, укључујући и интервенције на стамбеном тржишту и промене закона о изнајмљивању станова.

У саопштењу немачке владе наводи се да она дели забринутост поверенице Савета Европе с обзиром на пораст броја људи у Немачкој без станова, али се скреће пажња на то да је управо донесена одлука да се изради национални акциони план за решавање питања недостатка станова. Тај акциони план би требало да помогне да се до 2030. реши питање бескућништва и недостатка станова.

Бескућника има 600.000

Немачка влада себи је као циљ поставила изградњу 400.000 станова годишње, од чега 100.000 социјалних. Али, у 2022. је изграђено само 295.000, а процењује се да је у 2023. изграђено још мање.

Према подацима Савезне радне заједнице за помоћ бескућницима, у Немачкој је у 2022. години неко време без стана било 600.000 људи. Око 50.000 је живело на улици, а остали су кров над главом пронашли код родбине, пријатеља или у смештајима за бескућнике.

Савет Европе основан је 1949. у циљу заштите демократије, људских права и начела правне државе у Европи. Он је независан од Европске уније и има 46 чланица. Повереница Савета Мијатовић посетила је Немачку крајем прошле године и сусрела се с неким министрима на савезном нивоу, с представницима општинских власти, као и са представницима организација цивилног друштва .

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво