Читај ми!

Недостатак радне снаге кочи привредни опоравак Немачке

Бројне немачке фирме хитно траже и квалификоване и неквалификоване раднике. Како влада намерава да им помогне? Према неким проценама, до 2035. у Немачкој ће бити потребно да се "попуни“ свако седмо радно место.

Несташица радне снаге – и квалификованих, али и неквалификованих радника – кочи економски развој у Немачкој. Према наводима савезног министра рада Хубертуса Хајла, недостатак радне снаге могао би да постане главни кочничар раста. Тај социјалдемократски министар зато је на једнодневни конгрес у Берлин позвао више од 700 представница и представника привреде, разних удружења, као и образовних институција.

"Овде ћемо промовисати многе добре идеје о томе како обезбедити довољан број стручне радне снаге, идеје које већ постоје, али их треба учинити познатијим“, рекао је Хајл отварајући конгрес заједно са министром привреде Робертом Хабеком (Зелени) и министарком образовања Бетином Штарк-Вацингер (ФДП).

У Немачкој је на тржишту рада у овом тренутку активно 46 милиона људи. То је рекорд. "Ово је дакле, ипак једна вредна земља“, рекао је Хајл.

Као полазну тачку у решавању проблема с недостатком радне снаге он је споменуо образовање. У Немачкој постоји око 1,6 милиона особа старих између 20 и 29 године без икакве квалификације, подсетио је министар. А важно је, како је додао, да сваки млади човек добије шансу да ступи на тржиште рада.

Више жена, ангажовање старијих, као и инвалида

Министар Хајл зато захтева да се појачано користе сви алати који могу да помогну да се смањи несташице стручне радне снаге: "То је већи удео жена у укупној радној популацији, већи удео старијих, али и људи с инвалидитетом.“ Осим тога, циљ је, каже, и "привлачење паметних глава и марљивих руку“ из иностранства у Немачку.

"Обезбеђивање квалификованих радника је обезбеђивање благостања“, нагласио је савезни министар рада.

Његова колегиница из кабинета, министарка образовања Штарк-Вацингер посебно је истакла могућност дуалног образовања. "То је сјајна могућност која отвара врата професионалне каријере“, подцртала је политичарка ФДП-а.

Сваке године бар 45.000 младих људи напушта школске клупе без икакве квалификације, додала је немачка министарка. Зато је савезна влада, како је нагласила, покренула посебан програм подстицаја, тежак неколико милијарди евра, од којег би требало да профитира 4.000 школа. Циљ програма је олакшати младим људима улазак на тржиште рада.

Синдикати се жале на лоше услове рада

Шефица Немачког удружења синдиката (ДГБ), Јасмин Фахими, као озбиљан узрок несташице квалификоване радне снаге у Немачкој види лоше услове рада.

"Тамо где су услови лоши, а оптерећење велико, на краћи или дужи рок ће недостајати радна снага“, рекла је Фахими. Лоши услови рада су за запослене важан разлог због којег се одлучују на промену занимања, односно због чега се уопште и не одлучују да прихвате неки посао, тврди шефица ДГБ. Тако се, каже, "покреће зачарани круг“. "Због недостатка радне снаге посао постаје још веће оптерећење за преостале квалификоване раднике.“

Фахими зато захтева побољшање услова рада за запослене, односно анти-стрес програме или колективне уговоре који би предвиђали и могућности за смањење оптерећења.

Стрес је јасан сигнал послодавцима да морају нешто да учине по питању психичког или физичког оптерећења њихових запослених, наглашава председница Удружења немачких синдиката: "Послодавци који то игноришу, или недостатак стручне радне снаге компензују с више посла (за постојеће раднике, прим.ред), само себи шкоде, а често то чине и на терет комплетног друштва.“

Слично наводи и члан Управе синдиката запослених у металској индустрији "IG Metall“ Ханс-Јирген Урбан: "Проблем није генерална несташица радне снаге“, каже и додаје да проблема с недостатком радне снаге има тамо где су јако лоши услови рада, односно где је плата лоша или тамо где су врло високи (предуслови који неког квалификују за одређени посао.

Многа предузећа још увек нису схватила да је у међувремену атрактивност послодавца једна од кључних ствари, упозорава Урбан.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару