Експанзија доминантног тајванског произвођача чипова у Јапану – технолошка ренесанса за "Земљу излазећег сунца"

Тајвански TSMC, највећи светски произвођач чипова по наруџбини, који због значаја тих компоненти за савремену економију и јединствене технологије коју поседује важи за једну од геополитички најзначајнијих компанија на свету, прошлог викенда је отворио своју прву фабрику у иностранству, у јапанском граду Кумамотоу. Јапански економисти очекују да постројење вредно више од осам и по милијарди долара да снажан подстицај домаћој електронској и аутомобилској индустрији, и скупа са још једном планираном фабриком TSMC-а, омогући њиховој земљи да надокнади технолошки заостатак у индустрији полупроводника и врати се на путеве старе славе.

Прошле суботе у јапанском граду Кумамотоу отворена је нова фабрика чипова реномираног тајванског произвођача TSMC, вредна око 8,6 милијарди америчких долара.

Реч је о врло ретком догађају, који ће имати крупне позитивне последице по јапанску економију – ретком, јер се гигант тајванске и светске економије деценијама уздржавао од производње ван кинеског света и јер је поменута фабрика на јужном јапанском острву Кјушу прва икада коју је установио ван Тајвана и матице Кине.

Церемонији отварања постројења површине преко 200.000 квадратних метара, које би пуни производни капацитет требало да достигне у последњем тромесечју 2024. године, поред јапанског министра економије, трговине и индустрије Кена Саитоа и виђених званица из домаћег пословног света, присуствовали су генерални директор TSMC-а Марк Лиу и легендарни оснивач те компаније, највећег светског произвођача чипова по уговору, деведесетдвогодишњи Морис Чанг.

Снажна економска и политичка потреба

Фабрика у Кумамотоу ће правити чипове са размаком између електричних кола од 12 до 28 нанометара, а јапанска влада планира да у њу уложи до 3,1 милијарде долара.

Постоје три основна подстицаја за изградњу пространог постројења у Кумамотоу и инвестиције јапанске владе у њега: поремећај у снабдевању чиповима током трајања пандемије, када је због несташице полупроводника у Јапану дошло до пада производње аутомобила, односно, жеља да се обезбеди стално снабдевање чиповима; настојање јапанске стране да умањи технолошки заостатак у њиховој производњи и политички притисак Вашингтона да тајванске компаније, власници најсавременијих и стратешки важних технологија, умање своју зависност од кинеске радне снаге и тржишта кроз изградњу фабрика у САД и савезничким државама.

Јапански медији да јављају да су домаће компаније произвођачи чипова и опреме за израду полупроводника, попут "Токио Елекртона", "Кјосере" и "Сонија", већ уложиле фантастичних 39 милијарди долара у саму фабрику TSMC-a и успостављање логистичке мреже за њено снабдевање.

Благодет за Јапан

Присуство тајванске компаније, сматра се, довешће до ренесансе јапанске електронске и аутомобилске индустрије, јер ће обезбедити њихово брзо и јефтино снабдевање најмодернијим и најмоћнијим чиповима.

Јапан је осамдесетих година био велесила када је у питању производња полупроводника – сматра се да је продуковао чак 80 одсто чипова на свету, али је управо због тога на себе навукао гнев америчког пословног света и владе који су били губили трку са далекоисточном царевином у производњи електронских уређаја.

САД су оптужиле јапанску индустрију полупроводника за монопол и нелојалну конкуренцију и извршиле притисак на владу у Токију да утиче на компаније у својој земљи да, уместо домаћих, купују стране полупроводнике.

Тако су јужнокорејска и тајванска индустрија полупроводника добиле шансу и подстицај, а јапанска индустрија чипова започела свој дуги и болни пад.

Отуд сада у самом Јапану, мада постоје важне компаније које производе опрему и материјале потребне у изради полупроводника, нема домаћих предузећа која праве чипове нових генерација и острвска царевина далеко заостаје за тајванским и јужнокорејским произвођачима, попут TSMC-a и "Самсунга".

Рецимо, док поменуте две компаније већ раде на моћним чиповима у којима су електрична кола смештена у размаку од само три или четири нанометра, јапански произвођачи и даље праве врло застареле чипове промера 40 нанометара.

Постројење TSMC-a у Кумамотоу за јапанску економију је зато важно и у смислу трансфера најновијих технологија и обуке стручњака – јапански пословни људи кажу да ће знање које доноси тајванска компанија помоћи да "Земља излазећег сунца" поново ухвати технолошки прикључак са најуспешнијима у производњи полупроводника, односно, почне да враћа стару славу у тој области.

Колико Јапану значи отварање фабрике TSMC-a илуструје и податак да је јапанска влада спремна да уложи и читавих 4,9 милијарди америчких долара у изградњу још једног постројења TSMC-a у истом граду, Кумамотоу.

Оно би требало да почне да ради 2027. године и производи још софистицираније чипове промера шест, односно, седам нанометара.

У ту нову фабрику TSMC-a инвестираће и приватне компаније – гиганти "Сони", "Денсо", "Тојота" и други.

Обострана корист

Сам TSMC ће у две фабрике у Јапану улити, укупно, око 20 милијарди долара свог новца.

То гигантско предузеће, које је прошле године приходовало 69 милијарди долара, ће, наравно, пуно тога добити захваљујући њима – најпре, сталне и платежно моћне муштерије, јапанске произвођаче компјутера, паметних телефона, оптичких сензора и аутомобила.

Тајванце у Јапан, поред загарантоване продаје, присуства снабдевача потребним материјалима и огромних субвенција владе, привлаче и културолошке сличности, односно, радиност, савесност и озбиљност јапанских радника.

Погодује им и географска близина – чињеница да је раздаљина од Кумамотоа до Тајпеја само око 1.220 километара.

То значи да људство и делови могу да се пребацују брзо и уз мале трошкове, па чак и да је опасност да тајвански инжењери након неколико година рада напусте TSMC, и остану у земљи домаћину, мања, јер су сада примања у Јапану отприлике једнака као на Тајвану, а Кумамото је тако близу њиховој кући да немају потребу да се тамо трајно населе јер, практично, могу авионом да оду на Тајван и викендом ако то желе.

Ово све, наравно, у поређењу са САД, где TSMC такође ради на изградњи две фабрике.

Наиме, у TSMC-у страхују да ће у Америци њихови инжењери бити под притиском да пређу у компаније попут "Интела" и "Нвидије", с обзиром на то да су плате, у номинално првој економији света,  битно више него на Тајвану.

TSMC држи удео од чак 56 одсто на светском тржишту чипова који се праве по наруџби за друге компаније и несумњив је лидер у технолошким иновацијама везаним за њихову производњу.

Он је предузеће чије би разарање у случају евентуалног ратног сукоба на Тајвану проузроковало паралишуће несташице и тако уздрмало цео свет.

Крупно присуство таквог субјекта, односно, почетак његовог рада, догађај је од огромне важности и за велику и снажну економију каква је јапанска.

Оно представља и нову, интересантну страницу у жестокој међународној бици за примат у индустрији полупроводника, у којој као замајци развоја учествују и Република Кореја, САД и матица Кина.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво