ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нетанјаху најавио планове за евакуацију цивила из Рафе; Црвени полумесец: ИДФ упале у болницу у Кан Јунису

Рат Израела и Хамаса – 126. дан. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху саопштио је да је наредио војсци (ИДФ) и одбрамбеним званичницима да припреме планове за евакуацију палестинског цивилног становништва са југа Појаса Газе, укључујући град Рафу. САД су упозориле Тел Авив да би извођење војне офанзиве на јужни град Рафу у Гази без одговарајућег планирања била "катастрофа". Израелске снаге упале су у болницу Ел Амал у Кан Јунису, саопштило је Палестинско друштво Црвеног полумесеца (ПРЦС).

Нетанјаху најавио планове за евакуацију цивила из Рафе;  Црвени полумесец: ИДФ упале у болницу у Кан Јунису Нетанјаху најавио планове за евакуацију цивила из Рафе; Црвени полумесец: ИДФ упале у болницу у Кан Јунису

Израелска војска наставља операције широм Појаса Газе, а најжешће борбе воде се у Кан Јунису, где је убијено више од 20 хамасоваца. На мети ИДФ-а био је погранични град Рафа, погинуло је 13 Палестинаца.

Генерални секретар Уједињених народа Антонио Гутерес рекао је да расељени Палестинци заробљени у Рафи, близу границе с Египтом, немају где да потраже склониште док се израелске снаге припремају за напад који би, према мишљењу хуманитарних група, могао да резултира губитком великог броја цивила.

"Свака већа војна операција у Рафи у овом тренутку, под оваквим условима, где се налази више од милион, вероватно милион и по Палестинаца, који траже уточиште, без плана заштите цивила, била би катастрофа, и не подржавамо то", рекао је портпарол Беле куће Џон Кирби.

У међувремену, делегација Хамаса стигла је у Каиро на разговоре о потенцијалном прекиду ватре с Израелом.

Египатски званичници проценили су да ће нови преговори трајати најмање десет дана пре него што започне примирје као део прве фазе споразума. 

Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 27.000, саопштило је Министарство здравља из Газе.

Како наводе, од 7. октобра у израелским нападима убијено је 27.840 Палестинаца, док је 67.317 рањено.

Наставља се размена ватре између израелске војске и Хезболаха у Либану. Како се наводи, два оперативца Хезболаха убијена су у нападу дроном у јужном Либану.

Огласили су се и Хути, који су поручили да ће наставити са нападима у Црвеном мору уколико храна, лекови и хуманитарна помоћ не буду дистрибуирани у све делове Појаса Газе.

Упозоравају да амерички и британски напади на ту групу неће донети ништа добро САД, Британији или Израелу.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару