Краљ повратака Наваз Шариф – фаворит на пакистанским изборима

Бивши пакистански троструки премијер Наваз Шариф вратио се из егзила у октобрау прошле године, али је већ виђен као фаворит на изборима 8. фебруара.

Краљ повратака Наваз Шариф – фаворит на пакистанским изборима Краљ повратака Наваз Шариф – фаворит на пакистанским изборима

Повратак Наваза Шарифа, бившег троструког пакистанског премијера, није био тако предвидив, иако је Шариф доминирао у пакистанској политици у последње три деценије. 

Последњи мандат завршио је тако што је осуђен за корупцију, а претходно је свргнут војним ударом.

Ипак, чини се да је на прагу још једног успешног повратка, преноси Би-Би-Си, што је драматични преокрет за некога на кога се дуго гледало као на противника моћне пакистанске војске. А познато је, ко је у немилости пакистанске војске не може да се нада значајнијој улози на власти.

„Он је врхунски кандидат за следећег премијера, не зато што је веома популаран – свакако јесте – већ зато што је добро одиграо картама које има“, каже аналитичар Мајкл Кугелман, директор за Јужну Азију у Истраживачком центру Вилсон.

Највећи ривал господина Шарифа је бивши премијер Имран Кан – раније уз војну подршку, сада – у затвору, док његова популарна странка без лидера трпи значајне губитке. 

Кан је осуђен на десет година затвора уочи избора због одавања државних тајни. Случај се односи на наводе да је Кан објавио садржај тајне депеше коју је амбасадор Пакистана у Вашингтону послао влади у Исламабаду.

Осуђени бивши премијер бранио се да је спорна депеша доказ завере пакистанске војске и америчке владе да збаце његову владу након што је посетио Москву пре рата Русије са Украјином. Вашингтон и војска Пакистана су то негирале.

Иначе, Кан, који је збачен након изгласавања неповерења у парламенту у априлу 2022. године, тренутно служи трогодишњу затворску казну због корупције.

А ко је Шариф?

Могло би се рећи да је господин Шариф краљ повратака. Није му први пут. Други мандат му је прекинут у војном удару 1999, кад је свргнут с власти, али се вратио на парламентарним изборима 2013. године.

Његов тријумфални повратак и рекордни трећи премијерски мандат.

То је био историјски тренутак за земљу. Oд независности 1947. прва транзиција из једне демократски изабране владе у другу.

Али и последњи Шарифов мандат био је дестабилизован различитим преокретима – почевши од шестомесечне опозиционе блокаде главног града Исламабада, па до оптужби за корупцију због којих је завршио на суду 2017. Шариф је поднео оставку убрзо након тога.

Суд у Пакистану га је у јулу 2018. прогласио кривим за корупцију и осуђен је на 10 година затвора. Али пуштен је два месеца касније када су казне судски суспендоване до правоснажне пресуде.

Међутим, већ децембра 2018. поново је био у затвору због корупције, овог пута на седам година, у вези са власништвом његове породице над челичанама у Саудијској Арабији.

Tврдећи да му је потребан медицински третман у Великој Британији тражио је да буде пуштен, уз кауцију, и то му је одобрено 2019.

Побегао је у Лондон где је живео у луксузном стану у егзилу четири године до повратка, прошлог октобра. Чак и у одсуству, он је био један од водећих политичара у земљи последњих 35 година.

Бивши лидер је одлучио да остане у Лондону пошто је његов ривал Имран Кан владао земљом.

Али Канов мандат је такође био турбулентан и његов однос са војском се погоршао. Године 2022. Кан је збачен у парламенту изгласавањем неповерења, чиме је отворен пут Шарифовој странци, с његовим млађим братом Шехбазом на челу, да преузме власт.

Шариф је покушавао да се врати на власт одмах после Кановог пада, појачавајући политичке активности. Одлетео је кући 2023. и у наредним месецима успео је да склони све правне случајеве који су и даље били нерешени против њега.

Његов циљ је јасан – поновно преузимање власти ако његова странка освоји највише гласова.

Али то уопште није тако једноставно, постоји много критика на рачун Шарифа и његове странке, јер их јавност криви за економску беду Пакистана. Господин Шариф је такође тешко окаљан оптужбама за корупцију.

„Ниједна партија заиста никада неће доћи на власт са апсолутном већином“, рекла је др Фарзана Шаик, сарадник на азијско-пацифичком програму Chatham House.

„Шариф би опет могао да буде премијер, или макар шеф највеће странке“, рекла је она, али је додала да је неизвесно какву би већину могао да направи.

Хоће ли добити четврти мандат премијера

Ово је турбулентно, променљиво време у пакистанској политици и Шариф се, иако оптерећен процесима о корупцији, представља као искусни лидер са три премијерска искуства.

Обећава да ће стабилизовати економију и „исправити брод“ у Пакистану.

„Шарифове присталице се надају да ће му његов наратив о стабилности, искуству и поузданости донети гласове – и да ће војсци бити пријатно с њим, или бар у његовој партији“, каже Кугелман.

Али аналитичари су и даље опрезни. Пред њим је низ нерешених проблема – не само економија у кризи, за шта се у великој мери окривљује управо његова странка, него и широко распрострањена осећања да гласање неће бити поштено јер је његов главни противник у затвору.

„Он се бори јер је његова странка, коју је предводио његов брат, била виши партнер у бившој коалиционој влади, која је морала да спроведе низ економских политика које су нанеле веома висок данак“, каже др Шаик.

„Шариф и његова странка су окривљени за економску беду, ако не и за кризу која је захватила земљу.

А ту је и војска, која има велику улогу у управљању Пакистаном.

Док је био у иностранству, бивши премијер је повремено био веома гласан против оружаних снага. Он је посебно окривио бившег шефа застрашујуће обавештајне агенције ISI и бившег начелника генералштаба за политичку нестабилност у земљи, оптужбе које су они негирали.

Такође је оштро критиковао национално правосуђе, оптужујући судије за дослух и рекавши да је био жртва „лажних случајева“. То је, како је рекао, резултирало осакаћеном демократијом која није дозволила ниједном од пакистанских премијера да заврши свој уставни мандат.

Шарифов ривал Имран Кан сада је у затвору, заробљен у судским случајевима за које каже да су политички мотивисани.

Војска никада није рекла да ли више воли господина Шарифа или господина Кана или било ког другог политичког лидера – наводећи да се не меша у политику.

Аналитичарима с, међутим, чини да је сада Шариф направио договор са војском како би олакшао свој повратак.

„Чињеница да је добио толико правних олакшица и растеретио се судских процеса од повратка кући доказује да је поново у милости моћне војске која има велики утицај на правосуђе“, каже Кугелман и закључује: „У Пакистану, када сте политички лидер и имате војску иза себе, ваше шансе за успех на изборима обично су веће.“

И то је иронија Шарифовог повратка на велика врата.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару