ИЗ ЧАСА У ЧАС

Девет Палестинаца погинуло у нападу на стамбена насеља у Гази; ИДФ гађао положаје Хезболаха

Рат Израела и Хамаса – 117. дан. ИДФ наставља са акцијама широм Појаса Газе. Најмање девет цивила, укључујући једно дете, погинуло је у удару на стамбена насеља у Појасу Газе, саопштило Министарство здравља у Гази. ИДФ покренуо нове нападе на положаје Хезболаха у јужном Либану, након што је са те територије испаљено неколико пројектила ка северу Израела.

Девет Палестинаца погинуло у нападу на стамбена насеља у Гази; ИДФ гађао положаје Хезболаха Девет Палестинаца погинуло у нападу на стамбена насеља у Гази; ИДФ гађао положаје Хезболаха

Настављају се борбе Израела и Хамаса, а десетине Палестинаца погинуло је у нападима ИДФ-а на град Газу и Кан Јунис током претходног дана, док је израелска војска извршила рацију на Западној обали и ухапсила најмање 18, а ликвидирала три особе. Припадници ИДФ-а уједно су признали да су упумпавали морску воду у поједине тунеле у Појасу Газе. 

Палестински огранак Црвеног полумесеца саопштио је да су израелске снаге упале у болницу Ел Амал у Гази у Кан Јунису, док је ИДФ негирао тврдње, иако су тенкови виђени у дворишту медицинског комплекса на југу Газе. 

Портпарол Светске здравствене организације (СЗО) Кристијан Линдмајер упозорио је да је становништво Газе "на ивици глади" после скоро четири месеца рата. Навео је и да конвој са храном и медицинском опремом једноставно није довољан за потребе гладних становника палестинске енклаве. 

Док трају борбе, Катар, Египат, САД и представници Израела преговарали су у Паризу о наводном договору око прекида ватре између израелске војске и Хамаса док се не размене палестински заробљеници из израелских затвора и таоци које Хамас држи у заточеништву од 7. октобра. 

Предлог би укључивао три фазе, пише Ројтерс, позивајући се на тврдње високопозиционираног припадника Хамаса, а према плану, жене, деца, старији и рањеници били би пуштени у првој фази, након чега би уследило пуштање свих мушкараца и војних регрута, док би трећу фазу представљала размена тела погинулих са обе стране. 

Ипак, Исламски џихад искључио је могућност да се укључи у преговоре о привременом прекиду ватре који не би подразумевали повлачење израелских трупа из Појаса Газе, док је израелски премијер искључио могућност повлачења израелске војске из Појаса Газе, али и масовно ослобађање Палестинаца из израелских затвора. 

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије