После пола века изгледа да је пронађен осумњичени за бомбашке нападе у Токију – у болници одао право име

Јапанска полиција наводно је ухапсила једног од најтраженијих бегунаца за којим је потерница расписана пре 49 година. Реч је о човеку који је осумњичен за серију бомбашких напада на седишта јапанских компанија у Токију и другим градовима током седамдесетих. Оптужени се пријавио у болницу на лечење због рака у терминалној фази са лажним подацима, а крајем недеље одао, како тврди, право име под којим жели да живи "своје последње тренутке". Полиција чека ДНК анализу.

Фотографија насмејаног Сатошија Киришиме скоро пола века облепљена је на огласним таблама испред полицијских станица широм Јапана, након што је током седамдесетих оптужен за више бомбашких напада у Токију, а тамошњи медији преносе, да је потрага коначно завршена и да је Киришима ухапшен. 

Дугогодишњи бегунац је наводно отишао у болницу и након 49 година одао своје право име и презиме, тврдећи да је одговоран за бомбашке нападе, пише Џапен тајмс, јапански лист на енглеском језику (The Japan Times). 

Полиција још није потврдила идентитет особе, јер се чекају ДНК анализе.

Ипак, наводе да је осумњичени мушкарац, који је тврдио да је Киришима, у болницу примљен под другим именом због третмана против рака у терминалној фази.

Истичу да има 70 година, што одговора опису једног од најдуговечнијих тражених лица у Јапану. 

"Дакле, прво је користио једно име, а онда је крајем недеље рекао да је заправо он Сатоши Киришима и да у последњим тренуцима живота жели да користи своје право име, јер му је, како тврди, остало неколико месеци живота", наводи се у саопштењу полиције. 

Серија бомбашких напада против јапанских компанија 

Киришима је био члан Источноазијског антијапанског оружаног фронта, радикалне левичарске групе која стоји иза неколико бомбашких напада са смртним исходом на седишта компанија, изведених у периоду од 1972. до 1975. године, углавном у престоници Јапана.

У једном од напада, осморо људи је погинуло када је група поставила експлозив у представништво "Мицубиши корпорације" 1974. године.

Већ годинама, јапанска Национална полицијска агенција у попису потернице наводи да је Киришима прекршио "казнене прописе о контроли експлозива", као и да се тражи због "серијских бомбашких напада на компаније". 

Такође, истиче се да је Киришима наводно помагао да се 18. априла 1975. експлозивна направа постави у Гинзу, делу Токија у ком се налазе поједина седишта јапанских фирми.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво