ИЗ ЧАСА У ЧАС

Погођено склониште у Кан Јунису; УН: У израелском нападу 9 убијено, 75 повређено; Вашингтон забринут

Сукоб Израела и Хамаса – 110. дан. Жестоке борбе воде се у Кан Јунису. УН саопштавају да је девет Палестинаца страдало, а 75 њих повређено у израелском нападу на склониште за расељене у том граду. Вашингтон оцењује да је реч о забрињавајућем нападу. Са друге стране, ИДФ истиче да наставља офанзиву великих размера, док израелска влада понавља да неће бити прекида ватре до ослобађања свих талаца и уништења Хамаса. ИДФ пронашле тунел Хамас у Гази, на око километар од границе са Израелом.

Погођено склониште у Кан Јунису; УН: У израелском нападу 9 убијено, 75 повређено; Вашингтон забринут Погођено склониште у Кан Јунису; УН: У израелском нападу 9 убијено, 75 повређено; Вашингтон забринут

Јаки напади израелске војске настављени су после опкољавања Кан Јуниса. ИДФ су усмртиле најмање 100 Хамасових бораца након што су у уторак 24 израелска војника погинула на југу Газе, што представља најсмртоноснији дан за снаге Израела од почетка сукоба.

Са друге стране, УН наводе да је најмање шесторо расељених Палестинаца страдало у израелском нападу на њихово склониште у Кан Јунису, као и да је гађана градска болница, док је Министарство здравља у Гази саопштило да је у болницу Ел Шифа у Гази довезено најмање 20 тела погинулих Палестинаца који су страдали током израелског гранатирања града.

Током опсежних акција у Кан Јунису, израелска војска лоцирала је велику мрежу Хамасових тунела око града, у дужини од километар и по, са највећим постројењем за производњу оружја у јужној Гази. Наведено је да је у питању стратешки важно упориште Хамаса, као и да се налази у близини стамбеног насеља и испод две школе. 

Док трају борбе, широм Европе и света одржавају се састанци о ситуацији на Блиском истоку.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес рекао је да је несхватљиво да Израел одбацује решење о две државе. Навео је и да је израелска страна предложила двомесечни прекид ватре ради ослобађања и размене израелских талаца у Гази и палестинских заробљеника у израелским затворима. 

Ипак, Хамас је ту иницијативу наводно одбио, преносе светски медији.

Такође се наводи да су припадници Хамаса одбили наводни предлог о егзилу из Газе. Оно што захтевају је потпуно повлачење израелске војске из палестинске енклаве и повратак расељених Палестинаца. 

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару