Аустралија се наоружава с Кином на нишану

Аустралија набавља шпалир америчких ракета, укључујући ту и пројектиле "томахавк", како би парирала расту кинеске војне моћи.

Аустралија ће 2025. године почети производњу вођених ракета по лиценци америчког произвођача "Локид-Мартин", објавио је министар одбрамбене индустрије Пет Конрој раније овог месеца у Канбери. Реч је о "паметним" пројектилима за вишецевне бацаче ракета "ХИМАРС" домета 70 до 90 километара.

Тај почетни уговор, у износу од 24 милиона америчких долара, сам по себи није крупан и на први поглед се можда не чини као велика вест, али чињеница да је он део пакета од четири милијарде аустралијских долара намењеног јачању офанзивних капацитета земље кенгура јесте, поготово што се односи на парирање војној претњи која, по бирократама у Канбери, долази из Кине.

Наиме, пишу аустралијски и источноазијски медији, војни врх у Канбери је 2020. године размотрио капацитете којим располаже и притом истакао недостатак способности удара на веће раздаљине, који је акутни проблем још од повлачења из употребе ловаца-бомбардера "Ф-111" 2010. године. Ту летелицу, конструисану раних шездесетих година, производила је америчка компанија "Џенерал дајнемикс" и у великом броју је коришћена још у рату у Вијетнаму и операцији "Пустињска олуја" (првој интервенцији САД против режима Садама Хусеина).

У састав аустралијских оружаних снага ушла је 1973, а влада у Канбери је купила више од четрдесет комада, од којих је осам изгубљено у несрећама у којима је погинуло укупно десет пилота.

Како би надоместила губитак ударне моћи проузрокован пензионисањем "Ф-111" и модернизовала ваздухопловство, аустралијска држава је након 2010. године инвестирала у унапређење летелица Мекдонел-Дагласа "Ф-18", које је већ поседовала, и куповину 72 борбена авиона пете генерације Локид-Мартина "Ф-35" (вредних 17 милијарди америчких долара).

Јачање и копнених и поморских потенцијала

Но, влада претходног премијера Скота Морисона донела је и одлуку да се ради на набавци пројектила копненог и бродског базирања с већим дометом, због чега је иницирала сарадњу с "Локид-Мартином" и "Рајтеоном". Она сада подразумева не само куповину од та два америчка произвођача већ и поменуто успостављање домаће производње.

Када је у питању куповина, влада у Канбери је прошле године објавила да ће за потребе својих оружаних снага набавити 22 лансера "ХИМАРС", вредних 975 милиона америчких долара. За њих, поред пројектила "ГМЛРС" домета 70 до 90 километара, које ће бити произвођене код куће по лиценци, аустралијска војска ће пазарити америчке ракете "ПрСМ" досега 500 километара.

Још 1,3 милијарде аустралијских долара из државног буџета ће отићи на више од 200 пројектила "томахавк", домета око хиљаду и по километара, којима ће бити наоружани домаћи разарачи класе "Хобарт".

Аустралијски аналитичари оцењују да је увођење у наоружање ракета домета између 500 и 1.500 километара неопходно да би држава могла да парира расту кинеске војне моћи и одврати потенцијалног противника од својих обала.

Велике амбиције

Наравно, оно о чему се не говори често отворено је то да Аустралија има веће политичке и војне амбиције од тога.

Односно, да набавком ракета "томахавк", као и куповином осам скупих подморница на нуклеарни погон које теоретски имају неограничен радијус деловања и могу да остану под водом онолико колико посада то може да ментално поднесе, настоји да одржи своју геополитичку доминацију над острвским нацијама у јужном Пацифику. Поред тога, намерава и да позитивно одговори на захтеве Вашингтона да се укључи у војне патроле у Јужном и Источном кинеском мору, уз кинеску обалу. Њихова сврха је да носаче авиона и подморнице Кинеске народноослободилачке армије држе "везане" за азијско приобаље, подаље од отворених мора на којима доминирају Американци (Војни савез АУКУС – медијум кроз који се Аустралија потчињава Вашингтону и Лондону).

Поред тога, наоружавајући се "томахавцима", Аустралија, у склопу војнополитичких савеза "АУКУС" и "Квадрилатерални безбедносни дијалог", доприноси и успостављању равнотеже у ракетном наоружању у азијско-пацифичком региону, где је последњих година, према мишљењу војног врха у Вашингтону, Народна Република Кина у предности.

Брз раст кинеског ракетног потенцијала захтева убрзано опремање не само америчких већ и савезничких снага у Пацифику, сматра војно-политички естаблишмент у САД. Зато, није случајно да је наоружавање америчким ракетама средњег домета и домаћу продукцију пројектила Аустралија почела да планира практично у истом тренутку кад и још један амерички савезник у региону, Јапан (Токио купује "томахавк", Кина и Северна Кореја могли би први пут да буду у домету јапанских ракета).

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару