Осветнички бараж Хута и припреме за нови сукоб на Блиском истоку

Најмање 21 пројектил испаљен је на америчке и британске ратне бродове који патролирају Црвеним морем у покушају да зауздају кризу насталу после покушаја јеменских Хута да, у знак солидарности са Палестинцима, зауставе поморски саобраћај ка Израелу. Напад је покренут у знак одмазде због смрти 10 Хута у недавном обрачуну са америчком морнарицом, тврди јеменски генерал Јахја Саре. САД и Британија спремају ваздушне ударе. Савет безбедности УН без зеленог светла за такав напад.

Осветнички бараж Хута и припреме за нови сукоб на Блиском истоку Осветнички бараж Хута и припреме за нови сукоб на Блиском истоку

Салва пројектила и беспилотних летелица полетела је ка британским и америчким бродовима у тренутку када Лондон и Вашингтон разматра начине на које би могли одвратити Хуте, који су до сада у 26 наврата нападали пловила на Црвеном мору.

"Укупно 18 беспилотних летелица, две противбродске крстареће и једна противбродска балистичка ракета оборене су у заједничкој акцији авиона Ф-18 са носача Двајт Ајзенхауер, америчких бродова Грејвли, Мејсон и Лабун и британског Дајамонда", саопштила је америчка Централна команда.

Готово истовремено, јеменски генерал Јахја Саре објаснио је да овај напад представља одмазду за смрт десеторице јеменских бораца, који су 31. децембра страдали у напади америчких хеликоптера.

"Уз Божју помоћ, морнарица, ракетне снаге и јединице беспилотних летелица јеменске војске извели су заједничку операцију у којој је, на амерички брод лансиран велики број балистичких пројектила и дронова", рекао је јеменски генерал.

Ова осветничка акција била је најжешћи напад на бродове у Црвеном мору од почетка рата у Појасу Газе 7. октобра, када су Хути најавили да ће у потпуности обуставити саобраћај пловила која се крећу ка Израелу.

Политички хаос и претња нападима на бродове у Црвеном мору навеле су десетак највећих бродарских компанија да привремено обуставе пловидбу овим морем и терет и посаде преусмере на 20.000 километара, или 44 дана пловидбе дужу и драматично скупљу руту која води око Рта добре наде.

Компанија "Си-Ејч Робинсон" (C.H. Robinson) већ је око Африке упутила 25 бродова, док ће истим путем пловити и белгијски власници флоте танкера "Јуронав" (Euronav), тајвански "Евергрин", норвешки "Фронтлајн", немачки "Хапаг Лојд", дански "Маерск" и медитеранска компанија "Ем-Ес-Си".

Број бродова који пролазе Суецким каналом већ је за 40 одсто мањи него годину дана раније, док се пролаз чека бар две седмице, односно двоструко дуже него у нормалним околностима.

Додатне стрепње изазвала је и експлозија даљински вођеног чамца, који је прошле седмице одлетео у ваздух неколико километара од америчких ратних бродова, што су званичници у Вашингтону протумачили као отворену претњу Јемена.

"Допловио је на неколико километара да бродова и сви смо гледали експлозију", рекао је контраадмирал Брад Купер, командант америчких поморских снага на Блиском истоку.

Иако су Израел и САД у неколико наврата претили да ће ваздушним ударима разнети положаје ракетних јединица у Јемену, Хути су наставили да гађају бродове у Црвеном мору, сматрајући да Вашингтон неће ризиковати ширење сукоба на Блиском истоку.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је, у уторак у Ријаду, рекао да ће "Хути сносити последице уколико напади буду настављени", наводећи истовремено да се би "волео да јеменске снаге схвате поруку" раније него да се ситуација закомпликује.

Блинкенова порука временски се подударила са извештајима о већ готовим плановима о серији ваздушних удара, које су Американци и још пет држава начинили у случају да Хути наставе да угрожаавају саобраћај у Црвеном мору.

Ти планови су, наводно, прошле седмице представљени званичницима Беле куће, али за сада није јасно које ће државе, осим САД и Велике Британије, учествовати у нападима.

Такође, није јасно ни на који ће начин Лондон и Вашингтон спречити Хуте да, као што су више пута највљивали, покрену талас напада на нафтна постројења у Саудијској Арабији и америчке базе по Блиском истоку.

Такву забринутост Блинкену је пренео и катарски емир Џасим ел Тани, који је државног секретара САД упозорио да би војна акција против Хута могла повући цео регион у ковитлац бескрајних криза.

О ситуацији на Црвеном мору ће, током седмице расправљати и Савет безбедности УН, од кога се очекује да усвоји резолуцију којом се осуђују напади на трговачке бродове, али без дозволе за примену силе против Хута.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво