Читај ми!

Конвоји трактора и камиона блокирали Немачку – протести широм земље због мера штедње

Немачки пољопривредници, возачи камиона и запослени у железници блокирају саобраћајнице широм земље због најављених Владиних мера штедње. Администрација Олафа Шолца планирала је укидање субвенција за гориво, смањење плата и веће путарине. Полиција пријавила блокаде у скоро свим савезним државама, а пољопривредници најављују "недељу демонстрација" и "највеће протесте" у историји Немачке. Делови здравственог сектора најавили подршку акцијама.

Немачки пољопривредници блокирали су улазе на ауто-путеве широм земље, првог дана најављеног седмодневног протеста због планова Владе за постепено укидање пољопривредних субвенција за гориво, увођење виших путарина и смањења плата, у оквиру најављеног прилагођавања савезног буџета. 

Возачи камиона и запослени у железници придружују се протестима пољопривредника, а план је да се на почетку акције паралише саобраћај.

Немачка национална канцеларија за ревизију истакла је да је "Дојче бан" – оператор железничког саобраћаја у државном власништву – у трајној кризи, са дуговима већим од 30 милијарди евра.

Кашњења у реду вожње су на најнижим нивоима у последњих осам година.

На друмовима се очекује хиљаде трактора, а немачки пољопривредници протест описују као највећи у историји Немачке и акцијом која никада до сада није виђена. 

Блокаде широм Немачке 

Полиција је пријавила протесте у скоро свим савезним државама.

У Рајни-Платинат блокирани су ауто-путеви око Мајнца, а очекује се да ће се велики број трактора окупити у Алцају и одетле кренути ка Мајнцу, преноси немачки Шпигел.

Конвоји трактора изазвали су поремећај саобраћаја у савезној држави Сарланд, посебно на северу покрајине, а у Северној Рајни-Вестфалији полиција је затворила раскрсницу на путу због прекида у саобраћају након блокаде путева тракторима.

У Бремену се очекује долазак до 2.000 возила, док је у Диселдорфу највњено шест скупова са тракторима, као и један са камионима.

Хамбург је унапред упозорио на хаос у саобраћају.

У Берлину је у току протест испред Бранденбуршке капије, а протести се одвијају и у Келну.

Трактори су, ненајављено, пола сата блокирали оба улаза на ауто-пут код округа Фрауенаурах у Ерлагену, а према наводима полиције, на пут код Селба бачени су слама, стајско ђубриво и силажа, пише Шпигел.

Пољопривредници су најавили да ће блокирати главне саобраћајне и логистичке руте до понедељка следеће недеље и упозорили да ће укидање пореских олакшица избрисати фарме из пословања, преноси Ројтерс.

Власти су позвале грађане да данас више користе шински превоз и одустану од вожње аутомобила, а послодавци су поручили запосленима да раде од куће где је могуће, док ће школе правдати изостанке деци.

Шта је подразумевао план Шолцове владе 

Коалициона влада канцелара Олафа Шолца, коју чине социјалдемократе, зелени и либерали, прошлог месеца је направила план који подразумева укидање ослобађања од пореза на пољопривредна возила и пореских олакшица на дизел.

Предлози су део пакета за попуњавање празнине од 17 милијарди евра у буџету за 2024. годину.

Немачка влада је у четвртак делимично попустила у својим плановима и рекла да ће ослобађање од пореза на возила бити задржано и да ће постепено враћати субвенције за гориво, али је удружење немачких пољопривредника инсистирало на потпуном поништењу планова и поручило да ће наставити са "недељом акције".

У најновијем реаговњу, ипак, портпарол владе је у изјави за медије истакао да се на савезном нивоу не разматра измена планова о постепеном укидању пољопривредних субвенција, упркос протесту пољопривредника.

Истакао је да је влада та која "на крају мора да донесе одлуку и да спроводи промене, које не могу увек да се допадну свима".

Економисти истичу да се Немачка суочава са мешавином краткорочних и дубљих структуралних проблема који су у делимично подељеној Влади допринели ситуацији да се о највећој економији Европске уније говори као "болесном човеку Европе“, пише Гардијан.

Синдикати сматрају да су за рецесију криве деценије недовољног улагања.

Проблеми у здравству 

Док пољопривредници већ протестују, а придружују им се возачи камиона и радници железнице, на удару мера штедња немачке Владе могли би да се нађу и запослени у здравству.

Због тога и поједини лекари највљују прикључење протестима од 9. јануара и отказивање унапред заказаних операција.

Здравствени сектор захтева већу подршку државе за систем који је, како кажу преоптерећен.

Политичке импликације 

Политички аналитичари виде и политичке импликације штрајкове бројних сектора немачке привреде. 

Како наводи Шпигел, протести су шанса за нови раст деснице.

Алтернатива за Немачку (АфД) је на друштвеним мрежама већ изразила солидарност са демонстрантима.

 

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару