Читај ми!

Блиски исток - сенка црвених застава освете од Ирана до Црвеног мора

Црвена застава освете, по пети пут у историји Ирана, подигнута је изнад куполе џамије у Кому, најављујући одговор власти у Техерану за смрт више од 80 особа у самоубилачком нападу у Керману. Први човек Хезболаха, Хасан Насралах најавио је жесток одговор на убиство једног од лидера Хамаса у Бејруту. Израел довлачи тенкове на границу према Либану. Хути демонстрирају силу у Црвеном мору.

Блиски исток - сенка црвених застава освете од Ирана до Црвеног мора Блиски исток - сенка црвених застава освете од Ирана до Црвеног мора

На дан велике сахране 84 жртве самоубилачког напада у Керману, за који је одговорност преузела Исламска држава, на џамији у Кому завијорила се црвена застава освете, чиме су власти у Техерану најавиле одговор на најсмртоноснији терористички напад у историји ове државе.

Црвена застава на којој је исписано "О, осветници Хусеинови", подсећање је на Битку код Карбале и смрт унука пророка Мухамеда - догађај који, суштински, обележава коначни раскол између шиита и сунита у Исламу. Последњи пут, на џамију у Кому, оваква застава подигнута је после убиства команданта Револуционарне гарде, Касима Солејманија почетком 2020. године.

Церемонија у Кому уследила је после серије оптужби које су највиши званичници власти у Техерану упутили Сједињеним Америчким Државама и Израелу, тврдећи да су те две државе инструисале припаднике Исламске државе да изведу самоубилачки напад у Керману.

Вашингтон и Тел Авив оптужбе су одбацили као бесмислене, а иранске обавештајне службе су, брже-боље, ухапсиле 11 особа под сумњом да су умешани у организацију овог напада.

"Освета, освета" у данима сахрана у Ирану

Готово истовремено, на великој сахрани жртава напада, стотине присутних су, тугујући над ковчезима увијеним у иранске заставе, захтевали освету.

"Пронаћи ћемо вас где год да сте", обећао је командант Револуционарне гарде, генерал Хосеин Салами, наводећи да су службе безбедности, у серији рација које су уследиле после напада, заплениле експлозив, детонаторе и хиљаде металних куглица.

Исламска држава је бомбаше-самоубице иденитфиковала као Омара ел Мовахида и Сејфулу ел Муџахида, док иранске власти тврде да је један од њих двојице таџикистански држављанин.

Иранске власти које се заклињу на освету, нису прецизирале када и против кога ће покренути нападе.

Речи освета, Израел и САД били су кључни део говора главног иранског савезника, лидера Хезболаха Хасана Насралаха, који је два дана за редом опомињао Вашингтон и Тел Авив да његова организација "неће и не сме остати нема" на убиство заменика политичког вође Хамаса, Салеха ел Арурија у Бејруту.

Насралах се, два дана за редом, обраћао присталицама наводећи да Хезболах "не може остати нем", после убиства Ел Арурија, који је погинуо пошто су зграду у којој се налазио, са шест пројектила засули израелски авиони.

"То значи да ће цео Либан остати изложен - сви градови, сва села и сви појединци", рекао је Насралах, после прве акције Израелаца дубоко у либанској теритоији после упада Хамаса на територију Израела 7. октобра.

Црвене линије освете у Либану

Напад на јужно предграђе Бејрута, које је најснажније упориште Хезболаха, суштински представља рушење "црвених линија" о којима је Насралах у неколико наврата пришао присталицама од почетка новог таласа сукоба.

Израел, који је ка граници према Либану већ распоредио трећину снага мобилисаних после 7. октобра, је у кризну зону, после Насралаховог говора, упутио додатне оклопне јединице и све трупе ставио у стање више борбене готовости.

Остаје нејасно на који ће начин Хезболах одговорити на ваздушни удар Израела, али су званичници ове организације набројали 670 акција против изралских снага безбедности у последња три месеца, тврдећи, истовремено, да Тел Авив крије стваран број жртава.

"Оно што се дешава на граници је без преседана још од 1948. године", рекао је Насралах, обећавајући присталицама да ће Израел "на бојном пољу добити брз одговор".

Не чекајући објашњење шта би такав одгово Хезболаха могао да представља, Немачка и Канада су својим држављанима наложиле да одмах напусте територију Либана.

Као и у случају Ирана, и Хезболах је, до сада, небројено много пута најављивао одлучне одговоре на нападе за које је оптуживао САД и Израел, али су се, неретко, те претње заустављале на вербалним дуелима са те две државе.

Ултиматуми и експлозије у Црвеном мору

Ипак, у Црвеном мору, неколико километара од америчких ратних бродова, експлодирао је глисер јеменских Хута, што аналитичари сматрају упозорењем ове проиранске групе свим снагама које покушавају да зауздају серију напада на трговачке бродове у том региону.

"Допловио је на неколико километара да бродова и сви смо гледали експлозију", рекао је контраадмирал Брад Купер, командант америчких поморских снага на Блиском истоку.

За месец дана, колико Црвеним морем патролирају коалиционе снаге, оборене су две крстареће ракетем шест против-бродских пројектила и 11 дронова лансираних са положаја Хута у Јемену.

Истовремено, Хути су гро великих компанија које се бааве поморским транспортом натерали да саобраћај преусмере са Црвеног мора и Суецког канала око Рта добре наде, чиме је цена једног контејнера са око 2.500 скочила на више од 7.000 долара.

Одмах затим, Американци су Хуте упозорили да прекину нападе или се суоче са последицама, чиме су се у испостављању ултиматума придружили Ирану и Хезболаху и ситуацију на Блиском истоку за још корак приближили свеопштем сукобу.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара