Читај ми!

Обележавање Божића у Лондону вратило је претпандемијски сјај

Привреда очекује рекордне приходе, али славље није прошло без одјека израелско-палестинског сукоба. Ово је прва година после пандемије да је Лондон засјао пуним божићним сјајем.

Јелка на Трафалгар скверу традиционални је поклон Осла још од 1947. због помоћи Британије у Другом светском рату. Прву је посекао вођа норвешког покрета отпора Монс Урансваг.

Улицама су одјекнуле божићне песме, а цветна пијаца на Коломбија роуду у источном Лондону затворена је пред Божић због невиђене навале грађана на групно певање, организовано на друштвеним мрежама.

Сенка израелско-палестинског сукоба

Менора је испред Националне галерије осветлила осам дана Хануке, али је и симбол подршке званичног Лондона израелској војној акцији против Хамаса.

Још од 2. новембра бљеште светла дуж улица Оксфорд, Риџент и Карнаби – симбола комерцијалне стране Божића.

Два дана пред празник блокирали су их пропалестински демонстранти тражећи бојкот продавница, које, како наводе, подржавају Израел. Привремено је затворена "Зара“, а "Пума“ је одустала од рада најпрофитабилнијег дана у години.

Друштвене мреже су експлодирале од беса грађана пошто је полиција саопштила да блокаде трговинског епицентра Британије није било.

На бојкот Израела позивали су и неки музејски радници седећим протестом у холу Тејт модерна. Но, уметност пред Божић била је у служби најмлађих.

Одрживост по мери деце

Музеј архитектуре окупио је стотину архитеката да би деци приближио футуристичку визију одрживог града од кекса и бомбона.

Мелиса Вулфорд, оснивач Музеја архитектуре, истиче да је пројекат "Вода и градови“ изузетно важна идеја, јер се бројни градови суочавају са поплавама и другим проблемима са водом.

"Зато су се архитекте ове године позабавиле плавним урбаним подручјима, градњом дуж канала, па чак и проблемом повећања нивоа мора размишљајући о градовима на води и подводним насељима“, каже она.

Деца сматрају да се архитектура доживљава пре као научна, него креативна и уметничка делатност и закључују да је забавно видети ту страну.

Но, најмлађи откривају да град будућности није превише укусан.

Вили Вонка и Чарлијева фабрика чоколаде

Зато у сласт једу скулптуру од чоколаде Вилија Вонке, књижевне креације британског аутора Роалда Дала, коју овог Божића на филмским екранима отелотворује Тимоти Шаламеј под режијском палицом Пола Кинга, креатора популарног серијала о медведићу Падинтону.

Вајарка Џен Линдзи-Кларк наглашава да је за израду скулптуре од чоколаде било потребно више од пет недеља.

"Првобитно смо извајали само главу. Радило је нас троје око 200 сати. Тед Симсон ју је извајао у глини, а затим смо направили отисак од чоколаде. Затим смо Џеф Томас и ја извајали тело, експериментишући са различитим текстурама“, каже вајарка откривајући да је ефекат плашта од плиша добивен посипањем чоколаде какао прахом.

Традиционална аукција меса у Ситију

Први пут после пандемије на пијацу Смитфилд у Ситију вратила се аукција меса, која се традиционално одржава на Бадњи дан последњих сто година.

Хиљаде нису пропустиле прилику да се за мале паре домогну богате божићне трпезе.

Крис Стар, грађанин Лондона, поручује да је то лондонска традиција и да је треба одржавати док се може.

"Део је предбожићне забаве. Последњих пар година је било страшно и зато треба уживати“, сматра он.

Грег Лоренс, директор велепродаје меса на пијаци Смитфилд, истиче да профит остаје месарска тајна.

"Нећу вам рећи, јер је то само моја тајна. Људи су свуда око нас и не смем да одајем тајне. Троше новац и ризикују“, тајанствен је главни месар пијаце.

Јануарске распродаје - лек за привреду

Трошење ће се наставити и током јануара, месеца распродаја, које су почеле другог дана Божића, који Британци зову Даном пакета.

Очекује се да ће сваки грађанин потрошити око двеста педесет фунти што ће привреди донети око пет милијарди фунти.

То је најбољи божићни поклон за британску економску стагнацију.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару