Читај ми!

Милијарде немачких марака и даље у сламарицама, још увек повод и за љубав и за развод

Евро је ушао у наше животе пре 22 године, али милијарде немачких марака и даље су - негде. Ове године је размењено 53 милиона немачких марака, уз неке делом бизарне приче.

Милијарде немачких марака и даље у сламарицама, још увек повод и за љубав и за развод Милијарде немачких марака и даље у сламарицама, још увек повод и за љубав и за развод

Убрзо након почетка сада већ старе 2023. године, један човек је дошао у експозитуру Бундесбанке и представио се као члан локалног удружења за заштиту животиња. Каже: Удружење је добило неочекивану божиц́ну донацију - 24.900 марака у новчаницама од 100 марака. Након што је разјашњено порекло пожутелих новчаница и несумњиво доказана њихова аутентичност, Бундесбанка је друштву за заштиту животиња пребацила противвредност од скоро 13.000 евра.

"Мишу мој мали, само сам хтела да ти кажем колико ми недостајеш. Твоја драга, 14. јуни 1996. године, 23.20". Све то је било исписано на новчаници од пет марка која је ове године нашла пут до Бундесбанке или Централне банке Немачке и завршило у дробилици као и све друге старе немачке марке.

Свађе међу партнерима често изазивају мале ствари – али се ретко дешава да се умеша Бундесбанка: Чињеница да је њен муж - без њеног пристанка - послао 20,78 немачких марака Бундесбанци на размену у евре, толико је разљутила жену, да је муж брже боље пожурио у филијалу Бундесбанке у Мајнцу, пре него што су кованице тамо стигле и замолио да му се врати сав тај ситан новац.

"Срећом, наше колеге у филијали у Мајнцу су препознале његов пакетић и вратили га такође поштом. Надамо се да смо успели да мало смиримо свађу", рекао је члан одбора Бундесбанке Буркхард Балц у интервјуу немачкој новинској агенцији ДПА у Франкфурту.

53 милиона марака размењено током једанаест месеци

Бундесбанка је ове године у више од 91.000 случајева успела да размени старе новчанице и кованице немачке марке за евре. Од јануара до краја новембра прикупљено је нешто више од 53 милиона немачких марака, што је више од 27 милиона евра. То значи да се обим размене марака у евра повећао други пут заредом.

"Очекујемо да ће и наредних година бити размењено много немачких марака ", рекао је Балц.

Чак ни скоро 22 године након увођења евра готовине на прелазу из 2001./2002. године, милијарде немачких марка још увек нису враћене, односно размењене.

Према Бундесбанки, крајем новембра 2023.  још увек се негде налази нешто мање од 12,2 милијарде марака, што је око 6,24 милијарде евра. Реч је о новчаницама у вредности од око 5,7 милијарди марака и кованом новцу од око 6,6 милијарди марака.

"Увек сам импресиониран колико немачких марака још није враћено назад у Бундесбанку, чак ни у трећој деценији након што је национална валута замењена евром", каже Буркхард Бала из Бундесбанке.

Имате немачке марке?

Немачка је једна од шест земаља еврозоне у којој је замена старе националне валуте у евре могућа - на неограничено време. То се такође примењује у Аустрији, Ирској, Естонији, Летонији и Литванији.

Свако ко још има старе немачке марке или их случајно пронађе може их заменити: бесплатно, у све 31 филијале Бундесбанке односно поштом преко филијале Бундесбанке у Мајнцу.

Курс је фиксиран увођењем евра: за 1,95583 немачке марке добијате један евро.

Неке од старих новчаница и кованица вероватно никада неће бити замењене – на пример, зато што су у рукама колекционара. Бундесбанка такође претпоставља да су значајне у иностранству, пошто је немачка марка широм света била популарна као резервна валута.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво