Читај ми!

РТС у Прагу: Божићни празници у сенци масовне пуцњаве

Бадњи дан и празници у Чешкој протичу у сенци масовне пуцњаве на Филозофском факултету у Прагу када је живот изгубило 14, а рањено 25 људи. И четврти дан од трагедије, грађани у редовима чекају да запале свећу и опросте се од жртава.

Дуже од две деценије Филозофски факултет је други дом Ондреја Војтеховског. Некада студент, данас професор, у дану трагедије није имао наставу. Вест о масовној пуцњави сазнао је и пре него што су је објавили медији – из мејла који је послат са факултета. 

"Затворите се сви у својим собама, закључајте се, направите барикаде од ормара итд. После већ смо пратили у медијима да је полиција у згради и да је тамо пуцњава. То је био шок и ја сам одмах покушао контактирати колеге за које сам знао да су у згради и да имају наставу", каже Ондреј Војтеховски.

Догађај који је Чешку оставио у шоку подсетио га је на масовно убиство у Србији с почетка маја. Чест гост Београда помно је тада пратио дешавања и од своје државе очекује, каже, измене закона попут оних у Србији. 

"Мислим да пуно људи и ја смо били изненађени да је уопште могуће да један цивил, младић може купити овакво оружје и пушку која се користи за ратне услове и да је поступак за добијање дозволе био јако брз", рекао је професор. 

Исту замерку имају бројни грађани Чешке чије законодавство омогућава лак приступ оружју, а од пре три године препознаје право одбрану сопственог или туђег живота оружјем.

Ондреј верује да ће се то променити, али и да је страдање 14-оро људи уједиило чешко друштво. 

"Стварно осећа се да је то јако погодило све и надам се да ће то имати неки резултат да се сви заједно боримо против оружја."

 А заједно са породицом, традиционално, дочекује Бадње вече и Божић. У другачијој амосфери него претходних година.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво