Читај ми!

Гардијан: Ако Израел потопи Хамасове тунеле морском водом стаје живот у Гази

Израел наводно спроводи план о упумпавању морске воде у тунеле Хамаса у Појасу Газе. Стручњаци сматрају да би то изазвало еколошку катастрофу и онемогућило живот у палестинској енклави. Професор на Универзитету у Женеви Мајк Зејтон, који је радио као инжењер хидрологије УН у Гази и на Западној обали, каже да би у овом случају било "елемената геноцида".

Гардијан: Ако Израел потопи Хамасове тунеле морском водом стаје живот у Гази Гардијан: Ако Израел потопи Хамасове тунеле морском водом стаје живот у Гази

Почетком децембра светски медији пренели су вест да је Израел развио систем пумпи за воду са циљем да морском водом поплави мрежу тунела које користе борци Хамаса у Појасу Газе.

Стручњаци за животну средину упозорили су да стратегија коју Израел наводно намерава да спроведе, ризикује изазивање еколошке катастрофе због тога што ће Газа остати без пијаће воде, неопходне за становнике палестинске енклаве и наводњавање пољопривредног земљишта.

Специјални известилац Уједињених нација за право на воду Педро Арохо Агудо упоредио је потенцијални план Израела са легендом по којој су стари Римљани намерно солили поља Картагине како би територију непријатеља учинили ненастањивом.

Такође, специјални известилац УН-а за људска права и животну средину Дејвид Бојд каже да би евентуално загађење водоносника (водоносног слоја) и подземних вода у Гази било "катастрофално" за животну средину региона и све који живе у близини тунела.

Медијски извештаји, фотографије и сателитски снимци указују да су припадници израелске војске (ИДФ) већ поставили пумпе у избегличком кампу Ел Шати на истоку Појаса Газе.

Далекосежне последице по животну средину

Према студији америчке војне академије у Вест Поинту, на почетку сукоба Израела и Хамаса, 7. октобра, у Појасу Газе постојало је више од 1.300 тунела у дужини од око 500 километара.

ИДФ је наводно претходне недеље испробао системе у покушају да наведе борце Хамаса на излазак из тунела.

Процене хидролога су да би било потребно око 1,5 милиона кубних метара морске воде да би се у потпуности потопила мрежа подземних пролаза.

Професор на Универзитету у Женеви Марк Зејтон верује да би у случају продирања слане воде кроз порозно и песковито тло Газе утицало на подземне воде и систем водоснабдевања које користи више од 2,3 милиона становника енклаве.

Зејтон је радио као инжењер хидрологије УН у Гази и на Западној обали и истиче да је снабдевање водом у Гази већ отежано јер је систем контаминиран отпадним водама.

"Ако сада у водоносни слој продре и морска вода, подземне воде више неће бити само загађене него потпуно загађене", рекао је Зејтон, наглашавајући да досадашње методе десализације осмозом у циљу пречишћавања морске воде, у том случају, не би биле довољне.

"То би уништило услове за живот у Гази. И мислим да је то један од елемената геноцида по конвенцијама УН-а. То значи делимично или потпуно физичко уништавање услова неопходних за живот било ког народа", наводи Зејтон.

Нико не зна шта се све налази у тунелима

Научник холандске невладине организације "Pax for Peace" Вим Звајнеберх, који истражује утицаје рата на животну средину, упозорио је да је опасно што нико није сигуран шта је све складиштено у тунелима.

"Постоје извештаји, који додуше нису потврђени, да се око 75.000 литара горива налази у тунелима. Дакле, и то гориво може да се помеша са морском водом и продре даље у подземне воде", сматра Звајнеберх.

Наводи и да би потпуно плављење тунела урушило тле веома густо насељеног терена.

"Могло би да дође до урушавања великог броја зграда".

Вода као мета

ИДФ је и раније предузимао акције које су за циљ имале уништење или оштећење система водоснабдевања у Појасу Газе, наводи Гардијан.

Шефица Канцеларије за климатске промене при Палестинској управи за квалитет животне средине Хадил Екмеј подсећа да је снабдевање водом на Западној обали одавно отежано.

Палестинци на Западној обали немају приступ пијаћој води и морају да је купују од Израелаца.

Израелска војска је нападала системе за водоснабдевање на Западној оболи најмање пет пута од почетка 2022. до средине 2023. године.

"Са друге стране, у Појасу Газе, мета израелских напада била су постројења за десалинизацију, прикупљање воде и инфраструктура за пречишћавање воде, што је довело до испуштања отпада у Средоземно море", наводи Екмеј.

Канцеларија УН-а за животну средину је недавно саопштила да је Израел већ почео да упумпава воду у тунеле.

одземни природни резервоар воде који се протеже од планинског ланца Кармел на северу Газе до Синајског полуострва на југу, као и већ крхки екосистем Газе, морају бити заштићени. Становници Појаса Газе и пољопривреда у овом подрчују морају бити заштићени", пише у саопштељу УН-а, а преноси Гардијан.

субота, 29. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару