Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нови израелски напади широм Газе; СБ УН одложио гласање о резолуцији о прекиду ватре

Сукоб Израела и Хамаса – 73. дан. Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило је да су израелске снаге покренуле нове нападе широм палестинске енклаве. С друге стране, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) наводе да се број страдалих израелских војника попео на 126. СБ УН одложио гласање о резолуцији којом се позива на одрживи прекид ватре.

Нови израелски напади широм Газе; СБ УН одложио гласање о резолуцији о прекиду ватре Нови израелски напади широм Газе; СБ УН одложио гласање о резолуцији о прекиду ватре

Министарство здравља у Гази је саопштило да је најмање 90 погинулих Палестинаца у израелским нападима на камп Џабалија на северу Појаса Газе. Од почетка од почетка сукоба у Гази, Израел је више пута напао овај избеглички камп. 

Светска здравствена организација (СЗО) је након посете болници Ал Шифа у Гази саопштила да стање одељења хитне помоћи у главној здравственој установи ове енклаве личи на "крвопролиће". 

СЗО је истакла да се у болници налазе стотине рањених пацијената, као и да нови пристижу сваког минута, те да се њихове повреде зашивају на поду хитне помоћи, готово без икаквих анестетика, као и да је болница суочена са недостатком воде за пиће и хране.

Генерални комесар Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА) је истакао да је број убијених цивила, жена и деце у Појасу Газе у првих четрдесет дана рата већи него у случају рата у Украјини. 

Истакао је да је у Појасу Газе уништено више од 60 одсто инфраструктуре, а да је расељено више од 90 одсто становништва.

У међувремену, израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су фотографије знакова које су оставила трoјица талаца пре него што су их грешком убиле израелске трупе у Шеџаји, у Гази, а на којима су приказани натписи "СОС" и "Упомоћ, три таоца".

Појавили су се и сигнали о могућим новим преговорима две стране.

Наиме, неименовани извори из египатске владе рекли су за Ројтерс да су Израел и Хамас отворени за обнављање споразума који укључује прекид ватре и ослобађање талаца – иако и даље постоје неслагања око појединих детаља.

Први камиони са хуманитарном помоћи ушли су у Појас Газе преко прелаза Керем Шалома, а Палестинско друштво Црвеног полумесеца је навело да помоћ која је допремљена у Појас Газе не задовољава ни 10 одсто потреба.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару