Читај ми!

Битка за Црвено море – горе бродови, Американци окупљају савез за рат против Хута

Дански гигант "Маерск" обуставио је пловидбу кроз Црвено море због све чешћих напада јеменских Хута. Очекује се да истим путем крене и немачки "Хапаг Лојд". Американци окупљају "коалицију" која би се супротставила нападима из Јемена. "У последња 24 часа успели смо да зауставимо велики број бродова који су пловили ка Израелу", тврде Хути. Иран: Ово је наш регион.

Битка за Црвено море – горе бродови, Американци окупљају савез за рат против Хута Битка за Црвено море – горе бродови, Американци окупљају савез за рат против Хута

Најмање три пројектила погодила су бродове који су, у последња 24 сата, покушали да се Црвеним морем домогну Израела, што је подигло озбиљну панику међу највећим бродовласницима и Американце натерало да почну да окупљају нови ратни савез како би се супротставили претњи Хута.

Бродови у пламену, амерички разарачи који покушавају да помогну посадама и славодобитнички снимци лансирања пројектила које на друштвене мреже постављају Хути, довели су стање на Црвеном мору до тачке кључања, три месеца пошто је ова јеменска група, у знак солидарности са Палестинцима, најавила блокаду једног од најважнијих светских поморских путева.

После серије напада на своје бродове, први је попустио светски поморски гигант, дански "Мерск" (Maersk), који је обуставио пловидбу Црвеним морем, не објашњавајући када ће превоз контејнера овим путем бити настављен.

Одлука данске компаније уследила је свега дан пошто су Хути, у Црвеном мору, напали брод "Мерск Гибралтар".

"Као резултат напада у претходних неколико дана, наложили смо свим бродовима који плове око Баб ел Мандеба да обуставе пловидбу", наводи дански гигант, прва велика поморска компанија која је обуставила транспорт робе Црвеним морем.

Истоветну одлуку ће ускоро донети и немачки "Хапаг Лојд", чији је брод "Ел Џасра" у петак запаљен током напада са обале Јемена. Брод који су напали Хути пловио је из Сингапура ка Пиреју.

"Упознати смо да је нешто лансирано са територије коју контролишу Хути и да је погодило и оштетило брод", саопштила је америчка ратна морнарица.

Уколико све велике компаније обуставе пловидбу Црвеним морем, алтернативни пут водиће око Рога Африке, што ће драматично повећати трошкове транспорта и, на концу, цену робе.

Хути нападају

Убрзо након напада на "Ел Џасру", Хути су запалили још један брод недалеко од Баб ел Мандеба, после чега је Израел поновио захтев Вашингтону да обезбеди пловидбу Црвеним морем. У свеопшти хаос укључили су се и сомалски пирати, који су отели брод у Арапском мору.

Још раније, власти у Тел Авиву су упозориле на неизбежне нападе на положаје Хута, уколико напади на бродове не престану, али су их Американци, тада, одвратили од ваздушних удара, страхујући да би нова ескалација на Блиском истоку могла угрозити нафтна поља у Саудијској Арабији, или, чак увести Иран у отворени сукоб са Израелом.

Саветник за националну безбедност Беле куће, Џејк Саливан је од Техерана затражио да преузме одговорност и одврати Хуте од даљих напада, наводећи да ће ускоро бити формиран међународни савез који ће се бавити заштитом пловидбе у Црвеном мору.

"У овом региону су присутне многе земље, али овај регион је наш и ми доминирамо", рекао је ирански министар одбране, Мохамад Реза Асхтиани.

За сада, француски, амерички и британски ратни бродови који патролирају Црвеним морем, оборили су неколико пројектила који су испаљени са обале Јемена.

Акциони филм у водама Црвеног мора и око теснаца Баб ел Мандеб наставак је тензија које прете да се из Појаса Газе, после упада Хамаса у Израел и израелске осветничке акције, прелију на остатак Блиског истока.

Поморски елемент иранско-израелског сукоба, сматрају аналитичари, тек је део ширег фронта који је Техеран у последњих петнаестак година осмислио како би наоружао листом све милиције и оружане групе које за циљ имају уништење Израела – од Хезболаха у Либану, преко бројних група у Сирији и Ираку, затим Хута у Јемену и Хамаса и Исламског џихада у Појасу Газе.

Највећи број хутских напада беспилотним поморским дроновима изведен је између јануара 2017. и јуна 2021. године, када су се танкери и трговачки бродови у 24 наврата нашли на мети морнарице јеменских Хута. У две акције циљеви су биле нафтне инсталације. Без последица је прошао напад на амерички разарач "Мејсон", који је у октобру 2016. године са три пројектила оборио крстарећу ракету испаљену на њега из Јемена. Друга ракета коју су испалили Хути експлодирала је у мору недалеко од америчког ратног брода.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара