Читај ми!

Потера Мосада и Шин Бета, "Лојални Хамасу" ухапшени у Холандији и Данској

Израелске обавештајне службе Мосад и Шин Бет учествовале су у истрази после које су, у Данској и Холандији, ухапшена четворица припадника уличне банде, осумњичена да су, за рачун Хамаса, припремали терористичке акције, јављају медији у Данској и Израелу. "Ухапшени су чланови забрањене групе "Лојални фамилији" – која се бавила уценама и трговином дрогом.

Потера Мосада и Шин Бета, "Лојални Хамасу" ухапшени у Холандији и Данској Потера Мосада и Шин Бета, "Лојални Хамасу" ухапшени у Холандији и Данској

Три особе ухапшене су у Данској и једна у Холандији, после истраге у којој су, осим полиција из ове две државе, учествовали и израелски обавештајци из Мосада и Шин Бета, потврдила је данска полиција.

Ухапшени су, наводно, планирали терористички напад за рачун неименоване организације, која је описана као "спољна претња", рекао је шеф оперативаца данске обавештајне службе, Флеминг Дрејер.

Хапшења су, донекле, расветлили израелски обавештајци, који су навели да ухапшено укупно седам особа повезаних са Хамасом.

"Спречен је напад чији је циљ био убиство недужних цивила на тлу Европе", навео је кабинет израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Хапшење наводних терориста није, међутим, проузроковало подизања нивоа безбедности у Данској, пошто претња од напада у тој држави, још од 2010. године, на другом највишем нивоу.

Дрејер је, такође, навео да су "спољне претње" повезане са забрањеном организацијом "лојални фамилији", која је због криминала, изнуда и трговине дрогом забрањена почетком 2020. године.

"Ситуација је веома озбиљна. Ухапшени су део широке мреже", рекао је дански обавештајац, наводећи да, бар у наредних неколико наредних дана, неће моћи да саопшти више детаља о мотивима и циљевима ове групе.

"Неко жели да конфликт из Појаса Газе пресели у данско друштво", тврди Дрејер.

Организација "Лојални фамилији" постоји од 2013. године, од када је на чело групе криминалаца у Данској стао Шаиб Кан, који је од "подређених" тражио да га зову "Ел Президенте".

У наредних седам година, ова организација је преузела трговину дрогом од ривалских банди, а Кан је операције водио из затвора. До сада, више од 370 припадника групе "Лојални фамилији" осуђено је на 1.400 година затвора.

Кан се, наводно, крије у Шпанији.

Остаје нејасно какве везе ова организација има са Хамасом.

Данска је, одмах након почетка рата у Гази, распоредила војску око свих јеврејских верских објеката, оцењујући да је овак конфликт "изазвао неприхватљив раст антисемитизма" у тој држави.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво