Читај ми!

Хути нападају, запаљен танкер у Црвеном мору

Норвешки танкер запалио се у Црвеном мору пошто га је погодио пројектил испаљен са положаја Хута у Јемену. У помоћ запаљеном броду притекли амерички разарач и британски ратни бродови. Нема извештаја о повређенима. Експлозије око положаја Хута.

Хути нападају, запаљен танкер у Црвеном мору Хути нападају, запаљен танкер у Црвеном мору

Пројектил испаљен са положаја Хута у Јемену погодио је ноћас норвешки танкер „Стринда“ стотинак километара северно од Баб ел Мандеба, потврдила је америчка морнарица, чији је разарач „Мејсон“ притекао у помоћ запаљеном броду.

Непосредно након експлозије није било информација о евентуалним жртвама, али су у воде око запаљеног брода одмах кренула и пловила британске ратне морнарице.

Недуго затим, експлозије су одјекнуле и у Јемену, око положаја на којима су распоређене ракетне јединице Хута.

Амерички извори тврде да је норвешки брод погођен најмање једним пројектилом, свега неколико часова пошто је Израел упозорио Вашингтон да ће, уколико САД не уклоне опасност од напада Хута на бродове у Црвеном мору, сам решити тај проблем.

Током викенда, француска ратна морнарица је објавила да је фрегата која се налази у кризној зони, оборила две беспилотне летелице лансиране из Јемена.

Свега дан раније, пројектили испаљени из Јемена погодили су три теретна брода у Црвеном мору, саопштила је америчка Централна команда. Разарач „Керни“ је, недуго затим, оборио три дрона.

Хути су бродове на Црвеном мору гађали противбродским пројектилима, које су претходних година добили из Ирана. Амерички обавештајци тврде да Хути располажу са два типа ових пројектила, домета 450 и 500 километара.

Хути су 19. новембра на броду „Галакси лидер“ развили палестинску заставу, свега неколико часова пошто су се на палубу, хеликоптером, спустили специјалци те формације и заробили посаду.

Командоси су отели брод јер му је власник израелски тајкун Абрахам Рами Унгар, а акција је уследила недуго пошто је „Галакси лидер“ прошао поред брода „Бехшад“, пловећег шпијунског центра иранске Револуционарне гарде. 

Власти у Сани су одмах после почетка израелске контраофанзиве у Гази увеле забрану пловидбе за израелске бродове, наводећи да је подршка Палестинцима њихова верска и национална дужност.

„Бродови свих осталих држава су несметано и без тешкоћа пролазили кроз Црвено море“, тврде Хути.

У данима који су уследили након отмице „Галакси лидера“, Израелци су пројектилима испаљеним из борбеног авиона Ф-35 оборили пројектил који је из Јемена летео ка Елијату. Готово истовремено, амерички разарач „Томас Хандер“ оборио је неколико беспилотних летелица, које су такође из Јемена летеле ка Израелу.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара