Читај ми!

Уручење Нобелових награда – шта треба да знате о додели истакнутих признања

У Стокхолму и Ослу се овогодишњим лауреатима уручују Нобелове награде. Данашњи дан је одабран пошто је 10. децембра 1899. преминуо Алфред Нобел, а први пут су признања уручена 1901. године.

Нобелов дан – тако се у Шведској назива 10. децембар, када се овогодишњим лауреатима уручују Нобелове награде. На данашњи дан 1899. године, у Санрему је преминуо Алфред Нобел, шведски проналазач и произвођач динамита.

Према његовом тестаменту, данас ће у Стокхолму бити уручене награде за књижевност, физику, хемију, медицину, док је награда за економију накнадно уведена средином седамдесетих година.

Награда за мир биће уручена у Ослу. Алфред Нобел у тестаменту није нагласио због чега се само награда за мир додељује у главном граду Норвешке, али треба имати у виду да су Шведска и Норвешка, у тренутку Нобелове смрти, биле у државној заједници.

У Стокхолму се награде додељују у "Консертхусу" (Концертни дом), док се у Ослу, додела награде за мир, одржава у Градској кући. Дворана у Стокхолму украшена је цвећем које сваке године поклања Санремо, град у којем је преминуо Алфред Нобел.

Награде у Стокхолму додељује шведски краљ, а Нобелова награда за мир додељује се у присуству краља Норвешке.

Овогодишњи лауреати

Добитници овогодишње Нобелове награде за физику су Пјер Агостини, Ференц Краус и Ани Л'Улије. Признање за хемију добили су Мунги Бавенда, Луј Брус и Алексеј Јекимов.

Награду за медицину добили су Каталин Карико и Дру Вајсман. Нобела за књижевност добио је норвешки писац Јун Фосе.

Нобелову награду за мир добила је Наргес Мохамади, а Клаудија Голдин је добитница награде за економију.

После доделе награда, церемонија се сели у стокхолмску Градску кућу, где се одржава свечани банкет, којем, осим краљевске породице и овогодишњих лауреата, присуствују и чланови шведске владе, бивши добитници Нобелове награде и чланови Нобеловог комитета, али и дипломатски представници.

Мени свечаног банкета држи се у тајности до званичног почетка вечере у 19 часова. Називи јела су исписани на француском, енглеском и шведском језику. 

Музичари из Шведске и остатка света током вечере изводе композиције различитих жанрова – од класичне до модерне поп музике. 

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара