Катастрофалан земљотрес у Чилеу

Стравичан земљотрес, снаге 8,8 степени Рихтерове скале, погодио Чиле. Најмање 214 особа погинуло. Прекинуте везе, нема струје, воде. Око 640.000 становника у паници. Опасност од цунамија од Хаваја до Јапана. Тресла се и Аргентина.

У снажном земљотресу јачине 8,8 степени Рихтерове скале, који је, рано јутрос, погодио југ Чилеа, погинуло је најмање 214 особа и знатно је оштећена инфраструктура земље, преноси Ројтерс. Би-Би-Си је пред поноћ, позивајући се на чилеанског министра унутрашњих послова, објавио да има више од 200 мртвих.

Страхује се да је број жртава и већи, јер је потрес био много снажнији од оног који је недавно сравнио са земљом Порт-о-Пренс на Хаитију.

Епицентар земљотреса забележен је у близини града Консепсиона, 317 километара југозападно од Сантјага, на дубини од скоро 60 километара. Консепсион је други највећи град у Чилеу, у коме живи око 200.000 становника, али с обзиром на то да је у јужној хемисфери сада лето, у граду сигурно борави више људи.

У региону чији је центар Консепсион живи око 670.000 људи.

Телефонске везе су у прекиду, тако да је тешко доћи до више информација о евентуалним жртвама или причињеној штети. Становници Сантјага су, у паници, изашли на улице, а потрес је трајао између 10 и 30 секунди.

У Сантјагу, главном граду Чилеа, неке зграде су се срушиле, а земљотрес се осетио и у Аргентини, где су људи, такође, истрчали на улице.

После првог удара, уследило је више потреса, од којих је један износио 6,9 степени Рихтера.

Званичници ваздухопловног саобраћаја у Бразилу и Перуу саопштили су да је међународни аеродром у Сантјагу, главном граду Чилеа, затворен и да су сви летови отказани.

Европска унија је већ одлучила да упути помоћ од три милиона евра Чилеу за најосновније потребе, а председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо је изјавио да ће ЕУ упутити још новца ако то буде било потребно.

Године 1960. Чиле је погодио разоран земљотрес јачине 9,5 степени Рихтерове скале, после чега је покренут цунами, а тада је погинуло 1.655 људи.

То је био најразорнији земљотрес од 1900. године, тачније од како амерички Центар за геолошка истраживања води евиденцију.

Стручњаци упозоравају да се цунами, изазван земљотресом, може догодити било где у подручју Тихог океана у наредна 24 часа.

Таласи ће, највероватније, погодити азијску, аустралијску и новозеладнску обалу. Угрожени су и западна обала САД, Аљаска и Русија. Цунами прети, пре свега, Француској Полинезији и Хавајима.

Опширније о опасности од цунамија можете прочитати у посебној вести.