Читај ми!

Саботажа на Балтичком гасоводу – Финска тврди да све указује на кинески теретни брод

Док се истрага о оштећењу виталне инфраструктуре у Балтичком мору наставља, фински министар европских послова Андерс Адлеркројц рекао је да је тешко поверовати да је саботажа гасовода између Финске и Естоније била случајна – или да се догодила без знања Пекинга. Истрага финских власти као главног осумњченог идентификовала је кинески теретни брод, за који се верује да је вукао сидро преко дна Балтичког мора, пресецајући каблове и гасовод.

Андерс Алдеркројц је за Политико рекао да све указује на то да је за инцидент у коме су почетком октобра оштећени гасовод и телекомуникациони кабл који повезују Финску и Естонију био намеран чин.

"Ја нисам поморски капетан. Али мислим да бисте приметили да вучете сидро за собом стотинама километара. Мислим да све указује да је то било намерно. Али наравно, до сада то нико није признао“, навео је фински министар.

Финска и Естонија истражују пуцање Балтичког конектора, 77 километара дугог гасовода који повезује две чланице НАТО-а испод Балтичког мора.

Гасовод је оштећен 7. или 8. октобра, заједно са два телекомуникациона кабла која повезују Естонију са Финском и Шведском.

Истрага финских власти као главног осумњIченог идентификована је кинески теретни брод "Њуњу полар бер", за који се верује да је вукао сидро преко дна Балтичког мора, пресецајући каблове и гасовод.

Како се истиче, сидро тешко 6.000 килограма извађено је неколико метара од места оштећења.

Хелсинки и Талин траже приступ спорном пловилу

Финска и Естонија су од тада у контакту са кинеским властима, тражећи њихову сарадњу у истрази.

Балтик тајмс пренео је раније ове недеље да су две европске земље затражиле да пошаљу изасланике у Пекинг да испитају брод, који је тренутно на путу ка кинеској луци.

Адлеркројц је рекао да не може да спекулише о томе да ли је кинеска влада одобрила ту иницијативу. Како је оценио, најављени повратак брода у Кину намеће нека питања.

"Ако бих ја као капетан урадио нешто што кинеска влада не би одобрила, онда бих био забринут да се враћам кући са својим бродом“, додао је Адлеркројц.

Естонски министар одбране Хано Певкур слично је говорио за шведски јавни сервис СВТ прошлог месеца, рекавши да је "капетан брода сигурно схватио да нешто није у реду” након што је вукао сидро дуже од 180 километара.

Након више од годину дана након што су гасоводи Северни ток 1 и 2 који повезују Русију и Немачку оштећени у неколико експлозија, инцидент на "Балтик конектору" изазива већу забринутост у погледу безбедности виталне подводне инфраструктуре и могућих мера за њену заштиту од спољне саботаже. Упркос међународној истрази, још није индентификован кривац за напад на "Северни ток", подсећа Политико.

Адлеркројц је рекао да би требало да постоји "више заштите" те врсте инфраструктуре, апелујући на бољи надзор "сумњивих" бродова. Али постоје ограничења за оно што се може учинити, закључио је фински министар.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара