Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Хамас: Убијено 30 људи у нападу на школу у Џабалији; Катар саопштио детаље ослобађања талаца из Газе

Четрдесет осми дан сукоба израелске војске и Хамаса. Катарско министарство спољних послова објавило је да ће прекид ватре између две стране почети у петак, од 7 сати по локалном времену, док ће прва група од 13 израелских талаца бити пуштена истог дана у 16 часова из Газе. Хамас тврди да је убијено 30 људи у нападу на школу у избегличком кампу Џабалија.Са друге стране, из Тела Авива је саопштено да је ухапшен директор болнице Шифа због сумње да се та здравствена установа користила као командни центар за Хамас.

Хамас: Убијено 30 људи у нападу на школу у Џабалији; Катар саопштио детаље ослобађања талаца из Газе Хамас: Убијено 30 људи у нападу на школу у Џабалији; Катар саопштио детаље ослобађања талаца из Газе

Израелска влада и Хамас постигли су у среду споразум о четвородневном прекиду ватре у Појасу Газе, првом након 47 дана непрекидних сукоба, бомбардовања и блокаде Газе.

Како је договорено, Хамас ће током четири дана примирја ослободити 50 од укупно 240 израелских талаца које је заробио 7. октобра. Заузврат, Израел ће ослободити најмање 150 палестинских затвореника и пустити да у Појас Газе уђе неколико стотина камиона хуманитарне помоћи.

Постоји могућност да примирје потраје и дуже, пошто је Израел већ понудио продужење четвородневне паузе у борбама – по један дан за сваких додатних 10 талаца које ослободи Хамас. 

Ипак, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху истакао је да ће, упркос споразуму, рат бити настављен све док Израел не испуни све своје циљеве и оствари коначну победу.

Нетанјаху је саопштио и да је споразумом дефинисано да ће Црвеном крсту бити дозвољено да посети и пружи медицинску помоћ таоцима који остану у Појасу Газе.

Хамас је најавио да ће примирје ступити на снагу данас у 10.00, али је председавајући Савета за националну безбедност Израела Цачи Ханегби саопштио да први таоци неће бити ослобођени пре петка.

Како су пренели израелски медији, до одлагања је дошло зато што Хамас није доставио списак израелских држављана које намерава да ослободи.

Шеф израелске обавештајне агенције Мосад Давид Барнеа отпутовао је у среду у Доху, где је са премијером Катара, посредником у договору, шеиком Мухамедом бин Абдулрахман ел Танијем разговарао о последњим детаљима споразума.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари рекао је да координација повратка талаца из Газе није лак задатак, али да је израелска војска спремна.

ИДФ је саопштио и да су наводно пронађени додатни докази о комплексу Хамасових тунела и бункера испод болнице Шифа у северној Гази.

Извршна директорка Дечјег фонда Уједињених нација (Уницеф) Кетрин Расел поздравила је споразум о ослобађању талаца и привременом прекиду ватре, али је рекла да је потребно да се "уради много више" јер је, како каже, Појас Газе тренутно најопасније место на свету за децу.

Хамас је саопштио да су од почетка рата у Појасу Газе погинуле 14.532 особе, док је број израелских војника настрадалих у копненој офанзиви, према израелским подацима, достигао 70.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару