Читај ми!

Чекао се скандал у Берлину, није га било – Шолц и Ердоган деле "бригу", тешке речи остале неизговорене

Немачки канцелар и турски председник деле "бригу“ због рата на Блиском истоку. Али, то је уједно све што деле, показало се током сусрета у Берлину. Ипак, велики скандал је изостао.

Прва посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана после четири године најављивана је као пикантна због супротних ставова Турске и Немачке о сукобу на Блиском истоку.

Канцелар Олаф Шолц, који је угостио Ердогана у Берлину, у обраћању након састанка нагласио је да Израел има право на самоодбрану, али и да је Немачка један од највећих заговорника хуманитарне помоћи становницима Газе.

Шолц је рекао да "није тајна" како он и Ердоган имају врло различите погледе на конфликт, али да деле "бригу због пожара на Блиском истоку".

"Сваки живот има једнаку вредност", рекао је немачки канцелар, додавши да "патња палестинске цивилне популације" тишти немачку владу. Сада је важно размотрити како спречити "даљу ескалацију у региону".

Ердоган захтева хуманитарно примирје

Ердоган је у Канцлерамту критиковао поступање Израела у Појасу Газе.

"Говоримо о 13.000 деце, жена, старих људи који су убијени", рекао је Ердоган. "Све је сравњено са земљом."

Како је замерио, иако тренутно "сви" говоре о Хамасу, војна моћ те палестинске организације није упоредива с оном Израела.

Европска унија, САД и друге државе сматрају Хамас терористичком организацијом.

Турски председник је позвао на хуманитарно примирје. Како је рекао, ако би Немачка и Турска заједно могле постићи такво примирје, постојала би шанса да се регион спаси од овог "ватреног обруча".

Контроверзна посета

Ердоганова посета Немачкој је контроверзна због оштрих вербалних напада на Израел од почетка рата у Гази. Иако је Ердоган осудио убиство стотина израелских цивила у терористичком нападу 7. октобра, касније је терористичку организацију Хамас, одговорну за то, описао као "ослободилачку организацију".

С друге стране, оптужио је Израел за "геноцид" у Појасу Газе и чак довео у питање право Израела на постојање. Израел покушава да "изгради државу чија историја сеже само 75 година уназад и чији је легитимитет доведен у питање сопственим фашизмом“, рекао је Ердоган крајем прошле седмице.

Шолц је тада одбацио Ердоганове оптужбе против Израела као "апсурдне". Ердоган је више пута изјављивао да подржава решење две државе – став који дели са канцеларом.

Како сада оцењује извештач медијске мреже РНД, најважније је оно што Ердоган у Берлину – није рекао. Наиме, није понављао оптужбе о "геноциду" и слично. Тако је, упркос неслагању, изостао велики скандал којег су се многи прибојавали.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се