Читај ми!

Криви торањ Гаризенда у Болоњи прети да се сруши, полиција упозорава грађане у околини

Полиција у италијанском граду Болоњи куца на врата 500 грађана који живе у близини торња Гаризенда у центру града који прети да ће се срушити. Град ће издвојити 4.700.000 евра како би спасао торањ.

Криви торањ Гаризенда из 12. века, висок 48 метара, налази се поред торња Азинели од 97 метара, који је и највећи криви торањ на свету. Заједно представљају симболе Болоње.

Научници су упозорили градоначелника Болоње да се торањ Гаризенда још више накривио и да његов темељ попушта. Пошто постоји опасност од рушења, наредних месеци ће започети радови на његовој заштити.

"У нашем граду смо организовали највеће прикупљање фондова од Другог светског рата ради спасавања Гаризендe. Истовремено се спремамо да осигурамо и торањ Азинели. Постоји идеја да се читава зона око торњева претвори у пешачку, али то је велико улагање и морао би да се промени читав систем градског превоза и уопште саобраћаја у граду. Тако да не можемо из корена да мењамо живот особама које раде и иду у школу сваки дан, већ прво морамо да понудимо алтернативу", наводи Матео Лепоре, градоначелник Болоње.

Он истиче да његов циљ није да читава зона по сваку цену постане пешачка, већ да најпре торањ буде сигуран, стабилан и јак.

Два торња изграђена су 1109. и 1119. године. Торањ Гаризенда накривљен је за четири степена, тек нешто мало мање од познатог кривог торња у Пизи. Торањ је крив већ вековима, а у 14. веку је смањен за десет метара због страха од рушења. У наредним вековима је често рађено на његовој стабилизацији.

Око торња су 2019. године постављење челичне споне, док су прошле године темељи оснажени малтером, али је очигледно да те мере нису решиле проблем.

"У децембру ћу представити план градског саобраћаја и свега оно што ће нам омогућити да историјски центар града буде заштићен. Гаризенда је ту више од 900 година и ми желимо да остане још 900 година, али морамо да се суочимо са свим изазовима који се тичу самог центра", поручује градоначелник.

Град Болоња ће издвојити 4.700.000 евра како би спасао торањ Гаризенда и започео радове који ће га учинити сигурним. Радници ће инсталирати сензоре како би добили комплетне информације о стању торња, а општина је изменила план цивилне заштите који се односи на простор 100 метара око самог торња.

Локална полиција је обавестила становнике о евентуалној опасној ситуацији, тј. уколико би на снази био црвени аларм то би значило да је торањ пред рушењем, и да се моментално мора евакуисати читава зона.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару