Читај ми!

Лисабон, будућност интернета и рударења литијума

Португалска престоница позорница је паралелних представа од којих се очекују одговори на два наизглед неповезана питања – у којем ће се смеру кретати будућност интернета, али и ко ће убудуће владати овом државом, с обзиром да је претходна влада поклекла под теретом корупционашке афере.

Лисабон, будућност интернета и рударења литијума Лисабон, будућност интернета и рударења литијума

И интернет и Португалија су попришта револуција – у свету глобалне мреже очекује се експлозија вештачке интелигенције, док присталице владе Антонија Косте тврде да је дојучерашњи лидер ове земље у ствари жртва меког државног удара, у којем се уместо војске и полиције пучисти служе позивањем на моралне или какве сличне вредности.

Највећа од свих информатичких револуција, како оптимисти зову развој вештачке интелигенције, можда и неће почети онолико брзо колико се у први мах чинило.

Вештачка интелигенција, бар како је на отварању ”Веб самита”, или технолошких Олимпијских игара, оценио један од оснивача ”Википедије” Џими Вејлс, још неколико деценија неће бити у стању да у већини проблема замени људски мозак.

”Не могу да предвидим будућност, али ће и даље постојати потреба за људском руком. Чињеница је да ће Википедију и даље пунити људи, јер ChatGPT још увек није добар извор”, рекао је Вејлс.

Највећи сајам информационих технологија ове је године окупио око 70.000 учесника из око 160 држава, па је отварање каснило безмало два сата, јер људи једноставно нису могли да уђу у лисабонску ”Арену”.

Пријављено је око 900 инвеститора којима ће идеје представити око 2.600 ”стартапова”.

Као и португалска влада, и ”Веб самит” је средином октобра био обезглављен, јер досадашњи шеф овог пројекта, контроверзни Педи Косгрејв био принуђен да поднесе оставку због коментара о рату у Појасу Газе.

”Шокиран сам делима и реториком западних влада и лидера, са изузетком ирске владе која за промену чини праву ствар. Ратни злочини су ратни злочини чак и када их чине савезници и треба их звати правим именом”, написао је Косгрејв на мрежи Икс, после чега су Гугл, Мета и Амазон експресно отказали учешће на самиту.

Недељу дана касније, поднео је оставку, извињавајући се јер су његове речи, време у које су изречене и начин на који су схваћене ”повредиле многе”.

Одмах га је заменила бивша директорка Фондације Викимедија, Кетрин Махер, која је на чело ”Веб самита” ступила свега неколико дана пре великог отварања.

”Важно је да кажем да верујем да свако, било где у свету има право на мишљење о било којем питању, укључујући и ономе што се дешава у свету… Да нисмо имали слободу изражавања мишљења или право на дебату, на позорницама Веб самита не би имали нове идеје, изазове и промене”, рекла је нова шефица самита.

За разлику од ”Веб самита”, Португал још увек није пронашао замену за Косту, чија је влада у развој 115 ”информатичких стартапова”, пред сам крај владавине, инвестирала око 13 милиона евра.

То се неће ни десити пре марта наредне године, јер је председник Марсело Ребело де Соса расписао ванредне изборе у тренутку када је постало извесно да је излазак на биралишта једини пут за излазак из кризе.

Политички хаос у Португалији настао је пошто је тужилаштво покренуло истрагу против министра за инфраструктуру због наводних злоупотреба у владиним пројектима везаним за експлоатацију литијума и производњу водоника.

Министар против кога је подигнута истрага, Жоао Галамба је такође поднео оставку, али скоро недељу дана после свог шефа и два дана пошто је председник расписао нове изборе.

Једна од легенди португалске политичке сцене, Васко Лоуренцо сматра да начин на који је нестала Костина влада представља најснажнији удар на демократију још од 25. априла 1974.

Лоуренцо је ветеран револуције којом се ова држава, коначно, решила диктаторског режима названог ”Естадо Ново” и Антонија де Оливеире Салазара који је Португалом, уз помоћ бруталне тајне полиције, владао још од тридесетих година

”Само сумња била је довољна да сруши осам година власти социјалиста”, рекао је Лоуренцо тврдећи да је закон злоупотребљен како би се постигли политички циљеви.

Опозиција, пак, сматра да је Костина влада добила шта је и заслужила, па ће Португалци почетком марта наредне године имати прилику да се изјасне која је од ове две стране била у праву.

субота, 29. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару