Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Директор болнице Шифа: Остали смо без струје, воде и материјала; Вођа Хезболаха: Фронт са Израелом ће остати активан

Тридесет шести дан сукоба Израела и Хамаса. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и припадници Хамаса сукобили су се током ноћи у Појасу Газе, укључујући околину болнице Шифа, која је у петак бомбардована. Организација "Лекари без граница" саопштила је да су напади на Шифу "драматично интензивирани". Директор болнице каже да је комплекс опкољен и да нема струје, воде, интернета и материјала. Председник Француске Емануел Макрон позвао је Израел да заустави бомбардовање Газе и убијање жена и деце, док израелски премијер Бенјамин Нетанјаху каже да све државе треба да осуде Хамас, а не Израел. ИДФ је најавио да ће "хуманитарне паузе" у северном делу Појаса Газе данас трајати дуже, како би Палестинци могли да се евакуишу на југ. На сваких 10 минута у Појасу Газе буде убијено једно дете, упозорио је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус. У Ријаду је почео велики исламско-арапски самит на којем ће лидери земаља разговарати о сукобу у Гази.

Директор болнице Шифа: Остали смо без струје, воде и материјала; Вођа Хезболаха: Фронт са Израелом ће остати активан Директор болнице Шифа: Остали смо без струје, воде и материјала; Вођа Хезболаха: Фронт са Израелом ће остати активан

Борбе на северу Појаса Газе су све интензивније. Израелске одбрамбене снаге оптужиле су Хамас да крије своје борце по болницама и да користи болнички комплекс Шифа као свој главни командни центар. 

Изарелска војска истиче и да не пуца на болнице у Гази, али да ће учинити "оно што мора" ако припадници Хамаса буду пуцали из њих. 

Са друге стране, палестински званичници осудили су израелске нападе на болнице у којима, истичу, има много цивила. Светска здравствена организација, такође, навела је да је 20 болница у потпуности ван функције у Појасу Газе.

У међувремену, Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да од почетка сукоба убијено 11.078 Палестинаца, од којих 4.506 деце. 

Државни секретар САД Ентони Блинкен, истовремено, оценио је да је "превише" Палестинаца убијено у рату, те да превише њих пати, као и да треба учинити све што је могуће да се спрече цивилне жртве.

За то време, високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк истакао је да обе стране озбиљно крше људска права цивила у палестинској енклави, позвавши их да траже мировно решење.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије