Читај ми!

Пропалестинске демонстрације у светским престоницама, окупљени позивају на прекид ватре

Хиљаде пропалестинских демонстраната изашло је на улице Лондона, Берлина, Париза, Анкаре, Истанбула и Вашингтона како би позвали на прекид ватре у Гази и осудили Израел након што je израелска војска појачала нападe на Хамас, преноси Ројтерс.

У Лондону су на снимцима телевизија могле да се виде велике масе људи који седе и блокирају тргове Оксфорд и Пикадили, пре него што су кренули у шетњу и окупили се на Трафалгар скверу.

Демонстранти су држали транспаренте "Слобода Палестини" и узвикивали "примирје одмах" и "у нашим хиљадама и милионима, сви смо ми Палестинци".

Лондонска полиција је саопштила да је 11 особа ухапшено. Полиција је навела да је једна особа ухапшена због истицања транспарента који би могао да подстакне мржњу, супротно законима о тероризму.

Хиљаде људи шетало је улицама Вашингтона машући палестинским заставама, а неки су скандирали "Бајдене, Бајдене не можеш да се сакријеш, стао си на страну геноцида", пре него што су се окупили на Фридом Плази, недалеко од Беле куће.

Неки су поручили обећали да неће подржати Бајденову кандидатуру за други мандат у Белој кући следеће године, као ни кампање других демократа који траже функцију, називајући их "дволичним“ либералима који "нису уточиште од десничара“.

Други су се обрушили на лидере грађанских права јер нису осудили убијање жена и деце у израелским бомбама.

Здравствени званичници Газе саопштили су у суботу да је бар 9.488 Палестинаца до сада убијено у израелском нападу.

Хиљаде демонстраната марширало је у центру Париза и позвало на прекид ватре уз натписе "Зауставите циклус насиља" и "Не чинити ништа, не рећи ништа, значи бити саучесник". Протести су одржани у још три француска града – Лиону, Нанту и Рену.

Француска би требало да буде домаћин међународне хуманитарне конференције о Гази 9. новембра, јер власти у Паризу желе да координирају помоћ за ту палестинску енклаву.

У Берлину су демонстранти махали палестинским заставама, тражећи прекид ватре у Гази. Једна жена је марширала са подигнутом руком прекривеном лажном крвљу.

Стотине демонстраната протестовало је у Истанбулу и Анкари, дан пре посете америчког државног секретара Ентонија Блинкена Турској.

Власти у Анкари не сматрају Хамас терористичком организацијом, за разлику од САД, Европске уније и неких заливских држава.

У истанбулском парку Сарачане, демонстранти су држали транспаренте на којима је писало "Блинкене, саучеснику масакра, одлази из Турске", уз црвеном бојом прецртане слике израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и Блинкена.

На снимцима из Анкаре се види како демонстранти окупљени у близини америчке амбасаде узвикују слогане и држе пароле на којима пише: "Израел бомбардује болнице, Бајден то плаћа".

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару